Gazdaság

Donald Trump visszaállítja az argentin és brazil acél-, és alumíniumtermékek vámját

MTI
Az argentin és brazil acél-,és alumíniumtermékek vámjának visszaállítását jelentette be hétfőn Donald Trump amerikai elnök.

Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy e két ország jelentős mértékben leértékelte a nemzeti valutáját, ami károkat okoz az amerikai farmereknek.

Ezért azonnali hatállyal visszaállítom az acél- és alumíniumvámokat az ezekből az országokból az Egyesült Államokba érkező termékekre -

írta mikroblog-bejegyzésében.

A váratlan döntés után a Fehér Ház nem tett közzé a változást részletező közleményt. Trump a bejegyzésben a kamatlábak csökkentését sürgette az amerikai jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) vezetőinél, hogy e két latin-amerikai ország - mint fogalmazott - többé ne húzhasson hasznot az erős dollárból.

Jaír Bolsonaro brazil elnök hétfőn újságíróknak azt nyilatkozta: az amerikai elnök döntését megvitatja Paulo Guedes gazdasági miniszterrel és szükség esetén felveszi a kapcsolatot Donald Trumppal is. Egy helyi rádióadónak Bolsonaro kifejtette: bízik abban, hogy Washington meghallgatja a brazil aggodalmakat.

Az ő gazdaságuk nem hasonlítható a miénkhez, sokkal nagyobb  - fogalmazott az amerikai elnök híveként ismert brazil politikus. Hozzáfűzte, hogy Trump döntését nem megtorlásként értékeli.

Argentína külügyminisztériuma nem kommentálta az amerikai bejelentést, de hírügynökségi jelentések szerint a tárca egyeztetéseket kezdeményez az amerikai külügyminisztériummal. A The Wall Street Journal információi szerint sem a brazil, sem az argentin acél-és alumíniumtermelőket képviselő szervezetek nem kommentálták Trump bejelentését.

A brazil feldolgozott alumíniumnak az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiaca. A Brazil Alumínium Szövetség adatai szerint az idei év első tíz hónapjában e termékek 43 százalékát az amerikai piacra szállították.

Washington 2018-ban vetett ki vámot az acél-és alumíniumtermékekre, közvetlenül a Kínával kialakult kereskedelmi vita előtt. Néhány gazdaság - köztük a kanadai, a mexikói és az Európai Unióé - felmentést kapott, de csak átmeneti időre. Argentínának és Brazíliának viszonylag rövid idő alatt sikerült megállapodnia az amerikai kormányzattal a mentesítésről e vámok alól.

Áder János
Kossuth Lajos tér parlament irodaház
Videoton Székesfehérvár
500 forint shutter
wizz air gépek
Donald Trump
GettyImages-1188316005
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Áder János