hongkongtüntetés
Gazdaság

Drámai a helyzet Hongkongban, összeomlás közelében a gazdaság

Portfolio
A folyamatos tüntetések miatt elmaradnak a turisták, miközben a belföldi kereslet is zuhan, ami miatt drámai mértékben esik vissza a hongkongi kiskereskedelmi forgalom.

Októberben 24,3%-kal zuhant a kiskereskedelmi forgalom Hongkongban az előző havi 18,2%-os visszaesés után. Ez volt a kilencedik egymást követő hónap, hogy zsugorodik a kiskereskedelem, és úgy az adatok alapján az látszik, hogy a helyzet folyamatosan romlik.

A turisták nem mennek Hongkongba az brutális és erőszakod események miatt – írják az ING Bank elemzői, akik szerint ez kulcsfontosságú tényező a hongkongi gazdaság gyengélkedésében. Az ékszerek értékesítése, ami a turisták egyik kedvenc cikke, több mint 40%-kal esett vissza.

Már a kereskedelmi háború kirobbanása is a gazdaság gyengélkedéséhez és elbocsátásokhoz vezetett, a folyamatos tüntetések pedig még tovább rontották a gazdasági helyzetet. Az ING szerint az egyre több elbocsátás még rosszabb gazdasági teljesítményhez és fogyasztáscsökkenéshez vezet, ami kevesebb megrendelést jelent az iparnak, és ezzel elindul az ördögi kör.

Előrejelzésük szerint az idei negyedik negyedévben 7%-kal esik vissza a GDP, az év egészében pedig 2,5% lesz a zsugorodás. Ha a kereskedelmi háború folytatódik és a tüntetések is kitartanak, akkor jövőre még kedvezőtlenebb lesz a gazdasági helyzet.

Címlapkép: Billy H.C. Kwok/Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
emmi emberi erőforrások minisztériuma