szegény
Gazdaság

Kiderült, mekkora a különbség a szegények és a gazdagok között Magyarországon

Portfolio
Tavaly a háztartások jövedelmi helyzete tovább javult a KSH friss elemzése szerint. Kismértékben csökkent a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelműek között. A gyermekes háztartások közül csak a kétszülős, egy gyermeket nevelők jövedelme érte el az országos átlagot.

Tavaly folytatódott a háztartások jövedelmi helyzetének javulása, az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 815 ezer forint volt, 10,4%-kal magasabb, mint az előző évben, az éves rendelkezésre álló nettó jövedelem 10,2%-os növekedés mellett 1 millió 432 ezer forintot tett ki, derült ki a KSH friss elemzéséből. A nettó jövedelem a fogyasztói árak 2,8%-os emelkedése mellett reálértéken 7,2%-kal nőtt 2017-hez képest.

jövedelem1

2018-ban az egy főre jutó bruttó munkajövedelem 1 millió 337 ezer forint volt, 12,9%-kal több, mint az előző évben. A legnagyobb hányadot (89,1%) kitevő munkaviszonyból származó jövedelem 12,5%-kal nőtt, egy főre vetítve éves szinten 1 millió 191 ezer forintot tett ki.

A társadalmi jövedelmek egy főre számított éves összege (3,5%-os növekedés mellett) 448 ezer forintot ért el. Összetételét tekintve a legnagyobb részarányt (74,5%) a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások jelentették. A családdal, gyermekekkel kapcsolatos ellátások egy főre vetített éves összege 64 ezer forint volt, részarányuk a szociális ellátásokon belül 14,2%.

Egy főre vetített bruttó jövedelmek tekintetében a 2017-es 10-szeresről 9,4-szeresre, a nettó jövedelmekre vonatkozóan pedig 8,2-szeresről 7,8-szeresre mérséklődött a legalsó és a legfelső tized közti eltérés.

jövedelem2

A legalsó jövedelmi tizedben az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem az országos átlag egynegyedét tette ki (25,6%), míg a leggazdagabb tizedben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2,4-szerese volt az átlagnak.

A jövedelmi tizedek szerinti összehasonlításkor figyelembe kell venni, hogy az egy főre jutó jövedelmek nagysága függ a háztartás átlagos taglétszámától, ami az első tizedben 3,1, a tizedikben 2,0 fő. A bruttó jövedelmek egy főre jutó összege az országos átlagot a hetedik decilisbe tartozó háztartások esetében érte el, illetve haladta meg.

Valamennyi jövedelmi decilisben javult a bevételek szerkezete. A legalsó tizedbe tartozó háztartások körében a munkajövedelem aránya 2017-hez képest 46,2%-ról 49,9%-ra nőtt, de még így is jövedelmük közel fele (48,9%) társadalmi ellátásokból származott. A munkajövedelem aránya a tizedik decilisben a legmagasabb, ahol 2018-ban a bruttó jövedelem 82,6%-a származott munkajövedelemből. Az egyéb jövedelmek aránya a leggazdagabb tizedben 2,0%-ról 3,0%-ra nőtt.

Az egyes háztartástípusokat tekintve 2018-ban a legmagasabb jövedelemmel az egyedülálló férfiak rendelkeztek, éves bruttó jövedelmük átlagosan 2 millió 524 ezer forintot tett ki. (Ennél 20%-kal kevesebb volt az egyedülálló nőké.) A gyermekes háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme 13%-os növekedés mellett 1 millió 534 ezer forint volt. A gyermekes háztartások jövedelmének országos átlagtól való elmaradása a 2017. évi 17,3%-ról 15,5%-ra csökkent, a gyermekteleneké ugyanennyivel (15%) meghaladta azt. 2017-hez képest a gyermektelenek egy főre jutó éves bruttó jövedelme 8,8%-kal emelkedett.

jövedelem3

A gyermekes háztartások közül csak a kétszülős, egy gyermeket nevelők jövedelme érte el az országos átlagot. 2018-ban a legalacsonyabb egy főre jutó jövedelemmel a három vagy annál több gyermekes háztartások rendelkeztek, amihez a magasabb átlagos taglétszámuk (5,6) is hozzájárult. Az átlagtól való elmaradásuk ezzel együtt évről évre csökken.

A jövedelmi egyenlőtlenségek vizsgálatának nemzetközi szinten legelterjedtebb két mérőszáma a Gini-együttható, amely azt méri, hogy mennyire egyenletes a jövedelem eloszlása a társadalomban, és az S80/S20-mérőszám, amely a leggazdagabb és a legszegényebb ötödök közti jövedelemkülönbséget vizsgálja. Minél nagyobb a mutatók értéke, annál nagyobb az egyenlőtlenség. 2018-ban mindkét mérőszám alapján csökkent az egyenlőtlenség. A Gini-együttható értéke a 2017. évi 28,7-ről 28,0-ra mérséklődött, míg a jövedelmi helyzetük alapján a legalsó és a legfelső 20%-ba tartozók jövedelme között 2018-ban 4,2-szeres volt a különbség, szemben a 2017-es, 4,4-es értékkel (S80/S20). Magyarország az unió átlagánál alacsonyabb mutatókkal bír, vagyis a jövedelemkülönbségek európai összevetésben nem számítanak magasnak.

jövedelem4

Címlapkép: Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
emmi emberi erőforrások minisztériuma