debreceni bmw gyar autoipar
Gazdaság

Kiderült, mikor kezdődik a debreceni BMW-gyár építése

MTI
Portfolio
A BMW bejelentette: tavasszal kezdődik a debreceni gyárának építése.

Az építkezést előkészítő munkálatok a tervek szerint haladnak, Debrecen önkormányzata a városrész északnyugati külterületén található ipari terület előkészítési munkálatait végzi - írták. Azt is közölték, hogy a BMW csoport debreceni karrierfejlesztő csapata a következő hetekben toborzási kampányt indít, amelyet 2020-ban Hajdú-Bihar megye egész területére kiterjesztenek.

Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben tökéletes választásnak nevezte Debrecent. Emlékeztettek, hogy 2018 végén kezdődtek meg a gyár földterületi előkészületei: a munkagépek több mint 1,7 millió köbméter földet termeltek ki és forgattak vissza, a mérnökök pedig mintegy 1350 méter hosszú, földalatti csőhálózatot fektettek le, és hozzávetőlegesen 11 ezer méternyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki. Naponta körülbelül 200 teherautó és kamion fordul meg a területen. A tervek szerint haladnak a környék közúti és egyéb infrastruktúra-fejlesztési előkészületei, valamint az építkezést előkészítő munkafolyamatok az ipari park területén.

A BMW Manufacturing Hungary Kft. már 2019 végén felállítja az építkezési munkálatokhoz szükséges berendezéseket a leendő üzem területén; az építkezés a cölöpök beágyazásával és a szerkezeti alapok kiöntésével veszi kezdetét jövő tavasszal - írták. A BMW Group  szeptember 24-én írta alá az ipari terület adásvételi szerződését.

Debrecen elsősorban kiváló infrastruktúrája, kiforrott logisztikai kapcsolatai és a beszállítói hálózatba való optimális integrálhatósága miatt előnyös helyszín, a térség magasan képzett munkaerőpiaca pedig újabb kulcsfontosságú tényező. A BMW Group jövőbeni gyáregységének munkatársain felül, a beszállítói hálózat képviselői és a közvetlen szolgáltatók is számtalan munkalehetőséget kínálnak majd az északkelet-magyarországi régióban - jegyezték meg.

A BMW debreceni gyárának megépülésével a magyar gazdaság tovább erősödik

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német autógyártó bejelentésére reagálva.

Hozzátette: a magyar emberek érdeme, hogy ez a fejlesztés Magyarországra jön, a magyarok magas színvonalú munkájának, szorgalmának és kiváló teljesítményének köszönhető. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság világszínvonalon teljesít, ezt bizonyítja az is, hogy a 34. legnagyobb exportteljesítményt érte el, és évente több mint 100 milliárd eurónyi exporttermék és -szolgáltatás előállítására képes.

Közölte, a magyar gazdaságba egyre több értékes beruházás érkezik, ez jó, mert a magyar kis- és középvállalkozások termékeire és szolgáltatásaira egyre nagyobb az igény. A magyar kkv-nak jelentős szerep jut az országba települő nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiban. Azért is jó hír az egyre növekvő számú, és egyre magasabb hozzáadott értékű beruházás érkezése, mert a fizetések is dinamikusan nőnek: másfél év alatt 304 ezerről 450 ezer forintra nőtt egy új beruházása által létrehozott munkahelyen az átlagos fizetés - mondta Szijjártó Péter.

Fontos, hogy megépüljön a BMW-gyár

Korábban több hír is megjelent arról, hogy az egyre erősebb verseny és a nemzetközi autóeladások lassulása egyaránt kedvezőtlen hatással van az autógyártók, köztük a BMW működésére is, ami miatt veszélybe kerülhet a legújabb magyarországi gyár felépítése. A felvetésre azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a BMW tájékoztatása szerint a német autóipar visszaesése semmilyen formában nem érinti a cég debreceni beruházását.

Erre erősített rá Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy a BMW és Mercedes magyarországi üzemeit érintő lépések kapcsán nem gondolják, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket az autóiparban. 

Az 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyárthatnak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremthetnek. A beruházás megvalósulása részben utóbbiért, részben pedig azért is fontos lenne, mert az ultramodern gyártósoron belsőégésű motorral vagy éppen elektromos hajtáslánccal szerelt autók egyaránt készülhetnének.

Globális hálózat tagja lesz a debreceni üzem

A BMW világszerte 14 országban, összesen 30 gyártási helyszínen készít BMW-,MINI-,Rolls-Royce-modelleket, valamint BMW-motorokat, járműveit több mint 140 országban értékesíti.

Európában 16 helyszínnel rendelkezik gyárral a BMW, a debreceni üzem lesz a 17. a sorban. 

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
emmi emberi erőforrások minisztériuma