klímaváltozás felmelegedés szén-dioxid
Gazdaság

Katasztrófa felé sodródik a világ, folyamatosan melegszik a Föld

MTI
Portfolio
Továbbra is növekszik az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátásának globális mértéke, de nem olyan gyorsan, mint a korábbi években. várhatóan új történelmi rekord lesz az idei kibocsátás is, pedig az USA és az EU már érdemben csökkenti a szén-dioxidot bocsátását. Kína és India azonban növeli a szennyezését.

A becslések szerint a világ 2019-ben összesen 10,57 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátott ki a légkörbe, melynek nagy része Kínától és Indiától származott. Ez csaknem 255 millió tonnával, vagyis 0,6 százalékkal több, mint 2018-ban - olvasható a Global Carbon Project (GCP) nevű nemzetközi szervezet által kiadott két tanulmányban. Tavaly a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2,1, két évvel ezelőtt 1,5 százalékkal emelkedett. A 2010-es évek közepén néhány év akadt, amikor a globális emisszió alig nőtt - áll az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent kutatásokban.

A szén, olaj és gáz égetéséből származó szén-dioxid 1,8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést okozott az iparosodás előtti időszakhoz képest. A világ vezetői a héten Madridban találkoztak a klímavédelmi konferencián, hogy megvitassák, milyen eszközökkel limitálják a melegedést újabb 1,8 Celsius-fokban.

Az emisszió mértéke jóval lassabban növekedett, mint tavaly, de még mindig világrekord mennyiségű a kibocsátás

- mondta Rob Jackson, a Stanford Egyetem klímakutatója, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, az Amerikai Tudományos Akadémia negyven éve felhívta a figyelmet a szén és a klíma problémakörére, azóta

a szén-dioxid-kibocsátás globális mértéke megduplázódott és a világ katasztrofális klímaváltozás felé sodródik.

A 2019-es becslések az első 9-10 hónap adatain, valamint néhány ország esetében az első 6 hónap adatain alapszanak - mondta el Glen Peters norvég klímakutató, a tanulmány társszerzője. Kiemelte: a korábbi becslések meglehetősen pontosnak bizonyultak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kibocsátása is 1,7 százalékkal csökkent 2018 és 2019 között, Kínáé azonban 2,6 százalékkal, Indiáé pedig 1,8 százalékkal emelkedett. Kína messze a legnagyobb szénszennyező ország, a 2019-es emisszió 28 százaléka írható a számlájára. Az Egyesült Államok a második helyen szerepel 14,5 százalékos részesedéssel.

A szénből származó szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban és az Európai Unióban 10-10 százalékkal csökkent, világszerte pedig csaknem egy százalékkal, a tisztább, természetes gázokból származó emisszió azonban 2,6 százalékkal növekedett.

A szén továbbra is az emberi tevékenységből származó szennyezés elsődleges forrása: idén 16 milliárd tonnányi szén-dioxid került emiatt a levegőbe, ezt követi az olajból, majd a gázból származó szén-dioxid.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerint a szénből általában 76 százalékkal több szén-dioxidot származik, mint a gázból ugyanannyi energia kinyerése közben.

Címlapkép: Getty Images

nyse trading floor
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
szélenergia