jegesmedve
Gazdaság

Döbbenetes kijelentést tettek tudósok: kevesebb ember kellene a Földre, hogy megmeneküljön a klímaválságtól

Portfolio
Azonnali változtatások kellene az energiaiparban és az élelmiszertermelésben a klímaválság megfékezése érdekében – állítja az a nyilatkozat, amit most a világ 11 ezer tudósa írt alá. Sőt, továbbmennek, méghozzá egy meglehetősen érzékeny területre: szerintük kevesebb ember kellene a Földre - írja a Bloomberg.

40 évvel ezelőtt 50 ország tudósai gyűltek össze Genfben annak megvitatására, hogy a megnövekedett szén-dioxid kibocsátás milyen hatással lehet a klímára. Abban az időszakban, amikor a fosszilis üzemanyagoktól való függőség kirobbantotta az olajválságot, a tudósok azt jósolták, hogy a globális felmelegedés idővel nagy kihívást jelenthet majd a környezetvédelemnek.

A tudósok már akkor felismerték a problémát és megkezdték a munkát. Elkezdtek felépíteni egy stratégiát, amivel fel lehet venni a harcot a klímaváltozás ellen és lefektették egy, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület alapjait, ami a világ legfontosabb klímatudósait tömöríti (Intergovernmental Panel on Climate Change). A szervezet célja, hogy megelőzzék a katasztrófát, mielőtt túl késő lenne. Nagy lendülettel indult a tevékenységük, de idővel a politika, a fosszilis iparágak és az, hogy a gazdasági növekedés lett a prioritás, jelentősen visszavetette a törekvéseket.

Most, négy évtizeddel később a tudósok ismét figyelmeztetnek és ezúttal még hangosabban. Világszerte 11 ezer tudós írta alá azt a nyilatkozatot, amiben új, az eddigi stratégiánál jóval agresszívabb lépéseket sürgetnek. Sőt, továbbmennek és azt mondják ki, hogy jóval kevesebb ember kellene a Földre ahhoz, hogy a fosszilis energiahordozókat elfelejthessük - írja a Bloomberg.

Kijelentjük, több mint 11 ezer tudóssal a világ minden részéről, hogy nyilvánvalóan és egyértelműen klímavészhelyzettel nézünk szembe

– áll a BioScience magazinban publikált nyilatkozatukban.

A kontroll nélküli klímaváltozás veszélyei nem jelentenek újdonságot az átlagos hírfogyasztóknak, de ez a mostani nyilatkozat megdöbbentő, különösen annak fényében, hogy milyen adatokkal támasztották alá a véleményüket. A grafikonok alapján a bolygó állapotának rohamos pusztulása rajzolódik ki. Néhány ijesztő tényadat:

  • Az elmúlt négy évtizedben az átlagos hőmérséklet 0,7 Celsius fokkal emelkedett a Föld felszínén.
  • Az északi sarkon a nyári jégtakaró minimális szintje most 12 százalékkal alacsonyabb, mint egy évtizeddel ezelőtt volt.
  • Évtizedenként körülbelül 18 százalékkal növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátása 1979 óta.

A tudósok azonnali lépésekre szólítják fel a döntéshozókat, gyors, rendszerszintű változtatások kellenek az energia és az élelmiszeripar területén, valamint a gazdaságpolitikában. Sőt, egy lépéssel tovább mennek, méghozzá egy olyan, politikai érzékeny területre, mint a népesedésszabályozás. Szerintük stabilizálni kell a Föld népességét, sőt, ideális esetben csökkennie kellene – természetesen a társadalmi integritás biztosítása mellett – írják.

A problémák hatalmasak, de azért a nyilatkozatot aláíró 11 ezer tudós nem látja teljesen katasztrofálisnak a helyzetet. Már van előrelépés – teszik hozzá.

Felbátorodtunk látva, hogy milyen fokú aggodalom alakult ki az emberekben. A kormányzatok klímavészhelyzetet hirdetnek. Az iskolás gyerekek tüntetnek. A bíróságok előtt vannak környezetvédelmi perek. A lakosság változást követel és sok ország, állam, tartomány, város és vállalat válaszol is rá.

Címlapkép: Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kobe bryant