Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Gazdaság

Sztrájkoktól bénult meg Franciaország, nyugdíjreformok miatt tüntetnek

Portfolio
Országos tüntetéssorozat bénítja meg Franciaországot, a vasúttársaság, a tömegközlekedési vállalatok és az oktatási intézmények gyakorlatilag nem működnek, sztrájkok százai zajlanak, évtizedek óta nem volt ekkora sztrájkhullám az országban – írja a CNBC.

A francia vasúttársaság járatainak 90 százalékát töröllték, Párizs 16 metróvonalából 11 ne működik, az oktatásban dolgozók 55 százaléka nem dolgozik, 250 hivatalos tüntetést jelentettek be, 180 ezer ember vonul utcákra Franciaország 30 különböző helyszínén.

A nagyfokú ellenállást Emmanuel Macron francia miniszterelnök kormányának nyugdíjrendszert megreformáló javaslata váltotta ki. Jelenleg szakmák és régiók szerint különböző nyugdíjazási szabályok vannak érvényben Franciaországban, a széttöredezett rendszerből Emmanuel Macron kormánya egy egységes pontozásos nyugdíjrendszert hozna létre. Ez az ígéret szerint egyenlő jogokat adna azoknak, akik ugyanolyan életpálya után mennek nyugdíjba.

Az OECD adatai szerint a francia nyugdíjrendszer a világ egyik legdrágábbika, az éves GDP 14 százalékét viszi el. Az új rendszer úgy működne, hogy minden megszerzett 10 euró után egy pontot kapna az adott dolgozó, de az még nem derült ki, a pontokért milyen nyugdíjellátásra lennének jogosultak a nyugdíjasok, a részleteket még nem is hozták nyilvánoságra.  

Legutóbb 1995-ben Jacques Chirac próbált hozzányúlni a jelenlegi rendszerhez, azonban a több hétig tartó sztrájkhullám után feladta elképzeléseit. A közlekedési vállalatok dolgozói attól tartanak, több ideig kellene dolgozniuk vagy kisebb nyugdíjjal megelégedniük az új rendszerben.

Tavaly november közepén sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők vonultak utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és december közepén jogosnak nevezve a társadalmi elégedetlenséget, több olyan intézkedést is bejelentett mintegy 10 milliárd eurós összegben, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása.

(CNBC

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista