Gazdaság

Visszalép a kormány a chipsadóból?

Portfolio
Kezdeményezte az Agrárminisztérium a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén a chipsadó újragondolását – jelezte Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy mai budapesti konferencián.

A hvg.hu beszámolója szerint Zsigó azt mondta: a népegészségügyi termékadót sok kritika érte, a kormány mégis további termékekre vetné ki, az Agrárminisztérium államtitkára viszont nem ért egyet ezzel az iránnyal.

Arra az élelmiszer-feldolgozókat egyesítő szövetség hívta fel nemrégiben a figyelmet, hogy az egészségtelen termékekre 2011-ben bevezetett adónem semmilyen mértékben nem járult hozzá az egészségügyi helyzet javulásához, ugyanakkor rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. A FÉSZ arra reagált, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavasszal az adónem további szigorítását javasolta, és hírek szerint ezt a nézetet osztja a kormány is.

A cikk szerint Zsigó Róbert emlékeztetett: bármilyen változtatás nem az agrártárca, hanem a Pénzügyminisztérium feladata, azt azonban hozzátette:

nem biztos, hogy a legjobb eszköz az adó.

A politikus szerint inkább a szemléletformálás erősítése lenne a fontosabb, minél fiatalabb korban és a fogyasztói tudatosság erősítésére pénzt is szán a kormány, elsősorban a 2021-2027-es uniós költségvetésből. A lap azon kérdésére, hogy a minap közzétett finn javaslat elfogadhatónak tartja-e a kormány, az államtitkár azt felelte, az új javaslattal kapcsolatban még nem alakítottak ki véleményt, így érvényes az Orbán Viktor által korábban említett érv: a javaslat elfogadhatatlan Magyarország számára.

A napi.hu a chipsadó kapcsán azt is megkérdezte Zsigótól, hogy a kormánynál napirenden van-e a neta újratervezése, az államtitkár elmondta: a teher felülvizsgálatát ők is támogatják.

Úgy fogalmazott:

Mi sem vagyunk biztosak abban, hogy a neta a legjobb eszköz, ezért ezt meg kell vizsgálni. Véleményünk az, hogy sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kell növelni.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista