Gazdaság

A londoni elemzők elárulták, melyik párt győzelmével járna legjobban a brit gazdaság

MTI
Londoni pénzügyi elemzők szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programjából levezethető költségvetési lazítás csekély, a két nagy országos ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták programja jelentős növekedési többletet adna a brit gazdaságnak a belátható előrejelzési távlatban.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics pénteken ismertetett tanulmánya szerint a Konzervatív Párt választási programja az új parlament utolsó teljes pénzügyi évére, 2023-2024-re összesen mindössze 7,3 milliárd font (2900 milliárd forint) - az addigra várt GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő - költségvetési lazítást jelentene.

A ház elemzői tanulmányában hangsúlyozza: ebből kiindulva, saját modellszámítási módszertanuk alapján "elhanyagolható" mértékűre, alig 0,2 százalékpontra becsülik azt a többletet, amelyet a brit hazai össztermék (GDP) a konzervatívok választási programja alapján a következő parlamenti időszak végéig, a 2024-2025-ös pénzügyi évre elérhetne a választások nélküli alapeseti prognózishoz képest.

Az Oxford Economics számításai szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt választási programjából 2023-2024-ig 83 milliárd font (csaknem 33 ezer milliárd forint, GDP-arányosan 3,3 százalék), a harmadik országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták programjából 2024-2025-ig 63 milliárd font (25 ezer milliárd forint, GDP-arányosan 2,5 százalék) folyó kiadási többlet olvasható ki.

A munkáspárti program a ház számítási modellje szerint 1,5 százalékpontos, a Liberális Demokratáké 1,4 százalékpontos GDP-többletet jelentene ötévi távlatban az alapeseti forgatókönyvhöz képest.

Egy másik nagy londoni elemzőközpont, a The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) - amely elsősorban az Európai Unió és az Egyesült Királyság gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott - a pártok által a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módozataira kidolgozott programok költségvetési hatásait hasonlította össze.

Pénteken ismertetett tanulmányában a ház megállapítja, hogy a Konzervatív Párt Brexit-stratégiája a másik két nagy párténál számottevően kedvezőtlenebb gazdasági és költségvetési hatással járna. A cég számítási modellje szerint a következő öt évben a Brexit még abban az esetben is 6 milliárd fonttól 20 milliárd forint terjedő éves költségvetési bevételkiesést okozna, ha a konzervatív párti kormány szándékának megfelelően a kilépés után sikerülne szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval.

Ha azonban a brit EU-tagság megszűnése után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártáig, vagyis 2020 decemberének végéig nem sikerülne ilyen megállapodásra jutni az EU-val, az évente akár 28 milliárd font bevételkiesést is okozhatna a brit költségvetésben - áll a tanulmányban.

A The UK in a Changing Europe szakértői szerint a Munkáspárt Brexit-programja, amely vámuniós viszonyrendszer kialakítását és szoros szabályozási harmonizáció fenntartását irányozza elő az EU-val a kilépés után, csekély, évente néhány milliárd font költségvetési bevételtöbbletet eredményezhetne.

A Liberális Demokraták programja, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU teljes jogú tagja maradna, a ház szerint a párt sokszor hangoztatott álláspontjának megfelelően valóban jelentősebb "bennmaradási bónuszt" eredményezne. A cég az ebből eredő éves költségvetési bevételi többletet 12 milliárd fontra taksálja.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista