csirke
Gazdaság

Átverés az áfacsökkentés? Most megtudhatod!

Portfolio
Jelentős bevételkiesést okozna és a központi költségvetésre is komoly hatást gyakorolna egy áfacsökkentés – jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke egy konferencián. Az ÁSZ elemzése szerint nem minden áfacsökkenést kaptak meg a fogyasztók, ami mögött több tényező állt.

Az elmúlt években megvalósult áfa csökkentéseket vizsgálta friss elemzésében az Állami Számvevőszék, és vegyes eredményekre jutott. „Az elemzett termékek illetve szolgáltatások mintegy felénél az árakban az áfateher mérséklésének hatása nem, vagy nem teljes körűen jelent meg” – olvasható a tanulmányban.

Az áfacsökkentés bevezetését követően átlagárcsökkenés az internet-előfizetések, a sertéshús, baromfihús és a halhús esetében következett be, viszont árcsökkenés a tojás, tej és az új lakóingatlanok ára esetében nem volt kimutatható. Az Ász szerint az áfacsökkentés korlátozott hatásának hátterében az áll, hogy az árak alakulását alapvetően egyéb gazdasági és termelési tényezők határozták meg az elemzett időszakban.

Az élelmiszerek többsége esetében az elemzett időszakban forgalom- és fogyasztásbővülés következett be, aminek hátterében elsősorban a keresetek növekedése áll, de egyes termékek esetében összefüggés mutatható ki az áfacsökkentési intézkedésekkel. Az áfacsökkentés bevezetésének évében a baromfi- és a sertéshúsfogyasztás jelentősen emelkedett, a többi élelmiszer esetében a forgalom, illetve a fogyasztás növekedése nem volt összefüggésbe hozható az áfacsökkentéssel. A vizsgált élelmiszerek közül kettő esetében csökkent a behozatal az áfacsökkentés bevezetésének évében, a hazai előállítású termékek forgalma ezzel egyidejűleg nőtt, azonban két termékcsoportnál az importált termékek forgalma is erősödött az áfacsökkentést követően.

Az épített és az eladott lakások száma nőtt az új lakások áfakulcs-csökkentése után, de tekintve, hogy a lakáspiaci fellendülés már az áfacsökkentés előtt megkezdődött, a forgalomnövekedés nem hozható közvetlen összefüggésbe az adókulcs-csökkentéssel.

Az éttermi fogyasztás áfacsökkentésének várt hatása, azaz a szektorban dolgozók bérének rendezése és a munkaerőhiány enyhítése korlátozottan teljesült, a nemzetgazdasági átlagkeresethez viszonyított ágazati bér alig néhány százalékkal emelkedett és 2019. elején éppen elérte a nemzetgazdasági átlag kétharmadát. Az ágazati értékelések szerint a munkaadók alapvetően nem emelték a béreket a megkapott engedményeknek megfelelően, az ágazatban dolgozók bérhelyzete nem javult jelentősen az intézkedés bevezetését követően.

Az áfacsökkentés következtében (a termékek és szolgáltatások változatlan vagy csökkenő forgalma esetén) adótömeg-kieséssel kell számolni a központi költségvetésben. Ennek hatását csak a forgalom (felhasználás és fogyasztás) olyan mértékű növekedése tudja kompenzálni, amely alacsonyabb adókulcsok esetén is biztosítja a korábbiakkal azonos összegű adóbevételt.

Jóllehet, az áfacsökkentéssel érintett termékek és szolgáltatások nagyobb részének forgalma az elemzett időszak egészében nőtt, a forgalomnövekedés volumene a kieső áfabevételeket nem tudta kompenzálni, a termékek forgalma után beszedett áfabevételek mértéke jóval a korábbi szint alatt maradt.

Az elemzett időszak három évében (2014., 2015. és 2018.) az áfából származó, a terven felül teljesülő költségvetési bevételek hátterében alapvetően a gazdasági növekedés és az általános fogyasztás-növekedés hatásai, valamint egyéb gazdaságfehérítő intézkedések (pl. online pénztárgépek és az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) bevezetésének hatásai állnak. Egyes élelmiszerek esetében az áfacsökkentési intézkedések az elemzett időszakban hozzájárultak a gazdaság fehéredéséhez, de nem fenntartható módon, azaz nem teremtettek újabb adócsökkentésre lehetőséget - írta az ÁSZ.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista