worker
Gazdaság

Megmenthető az elveszett évtized? Így győzhetjük le a válságot

Portfolio
Laza jegybanki politikára és szigorú költségvetésre van szükség ahhoz, hogy a világgazdasági válság hagyatékából fakadó károkat csökkentsük - írja Dedák István a Gazdaságpolitika a 21. században: Az állami szerepvállalás kézikönyve című tanulmánykötetben, amelyben a válságkezelés tapasztalatairól, illetve az előttünk álló időszak ideális menedzseléséről értekezik.

A világgazdasági válság számos csatornán keresztül fejti ki romboló hatását a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljára. A munkanélküliséggel töltött évek a dolgozók szakképzettségét (humán tőkéjét) részben erodálják, így aztán még a visszatérés szándéka mellett is nehezebben találnak állást. Továbbá, az elbocsátott dolgozók egy része a válság ideje alatt hozzászokik az alacsonyabb életszínvonalhoz, a megváltozott életvitelhez, és a krízis elmúltával ezért kevésbé érez ösztönzést a munkaerőpiacra történő visszatérésre. Ezzel kapcsolatosan a legújabb kutatások azt találták, hogy a munkanélküliségi ráta egy százalékpontos növekedése 0,3 százalékponttal csökkenti a munkaerőpiacon részt vevők számát, vagyis azokét, akik munkát vállalni szándékoznak – írja Dedák.

A magánberuházások és kutatás -fejlesztési erőfeszítések elmaradása, valamint a fenti kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok vezetnek el ahhoz, hogy a válságot követően mind a technológia fejlődés sebessége, mind pedig a termelésben megjelenő adaptációja kisebb a korábbihoz képest. Ennek következtében

a világgazdasági válság egyik fontos – és a társadalmi jólét szempontjából rendkívül káros – hagyatéka a gazdaság kisebb potenciális növekedési képessége.

A jelenség hívja életre a gazdaság túlfűtésének igényét. Ha ugyanis a gazdaság túlfűtött, akkor a munkaerőpiacra történő visszatérés a betöltetlen álláshelyek bőséges száma miatt könnyűvé válik. Így a foglalkoztatási ráta emelkedhet és visszatérhet a válság előtti szintjére. Ugyanakkor az egyre feszítőbbé váló kapacitáskihasználtság a vállalkozókat intenzívebb beruházási tevékenységre és a legújabb technológiák bevezetésére ösztönzi, ami szintén a gazdaság növekedési potenciáljának javulását hozza magával.

In.: Gazdaságpolitika a 21. Században: Az állami szerepvállalás kézikönyve (szerk.: Dombi Ákos, 2019)

Vajon a fiskális és monetáris politikának milyen keveréke tudja létrehozni azt a magasnyomású gazdaságot, ami a hosszú távú károk helyrehozásához szükséges? – teszi fel a kérdést Dedák.

Mivel a magánberuházások növekedése ebben kulcsfontosságú szerepet játszik, ezért egy viszonylag laza – alacsony kamatokkal dolgozó – monetáris politika és egy viszonylag szigorú fiskális politika egyidejű alkalmazása a célszerű. Az alacsony kamatlábakra a beruházások ösztönzése céljából, míg a szigorú fiskális politikára a beruházások forrását jelentő nemzetgazdasági megtakarítások növelése miatt van szükség.

A világgazdasági válság elmúltával (lényegében 2014-től kezdődően) tulajdonképpen ezt a gazdaságpolitikai mixet figyelhetjük meg a fejlett országok viszonylatában: miközben a kamatlábakat a világ vezető jegybankjai továbbra is rendkívül alacsony szinten tartották, aközben a költségvetési deficitek jelentősen csökkentek a válság kezdeti éveihez képest.

Ennek a gazdaságpolitikának további kedvező hatása, hogy a laza monetáris kondíciókat és a feszes költségvetést felmutató gazdaságpolitika alkalmazása egyúttal a legkedvezőbb forgatókönyv a világgazdasági válság másik nehéz örökségének – a magas állami eladósodás – felszámolására is. A laza monetáris politika az alacsony kamatterheken keresztül, a feszes költségvetés az alacsony pótlólagos finanszírozási igénnyel szolgálja az adósságcsökkentést.

A fenti gazdaságpolitika viszonylagos sikere ellenére vannak még nyitott kérdések. Az utóbbi egy-két év fejleményei meglehetősen sok bizonytalanságot idéztek elő a gazdaságok valós helyzetének értékelésében. Ugyanis az általános vélekedés szerint 2018-ra a gazdaságok teljesítménye mind az USA-ban, mind az EU-ban visszatért a potenciális kibocsátás szintjére, a munkanélküliségi ráta pedig számos országban kisebb, mint a válság kitörése előtt volt. Más szóval: a munkanélküliség a természetes ráta szintjén – illetve annak közelében – van, a ciklikus munkanélküliség pedig a gazdasági helyzet normalizálódásával lényegében megszűnt. Ilyen körülmények között viszont az inflációs nyomásnak – és a bérnövekedés dinamikájának – erősödnie kellene, ami előbb-utóbb a kamatok emelésére kényszerítené a jegybankokat.

Azonban inflációs nyomásnak, dinamikus béremelkedésnek, a kamatok számottevő emelésnek még a nyomát is alig-alig láthatjuk – hívja fel a figyelmet Dedák.

A gyenge inflációs nyomás arra utal, hogy a válság nyomán a gazdaságok potenciális kibocsátása kisebb mértékben csökkenhetett annál, mint ahogyan azt a közgazdászok mindeddig feltételezték. Ez egyúttal két fontos további következtetés levonását teszi lehetővé:

  1. Egyfelől a válság közvetlen terhe – amelyet a gazdasági visszaesés következtében megjelenő negatív GDP-rés reprezentál – nagyobb lehetett annál, mint amit a kutatások mindeddig feltételeztek.
  2. Másfelől, a válság kedvezőtlen öröksége – a potenciális GDP alacsonyabb trendje a válság előtti helyzethez képest – viszont kevésbé lehet súlyos ahhoz képest, mint amit a közgazdászok feltételeztek.

Mindez a közeljövő gazdaságpolitikái számára azt implikálja, hogy a laza fiskális és monetáris politika fenntartása jóval tovább lehet indokolt annál, mint ahogyan azt a gazdasági döntéshozók mindeddig vélték.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista