budapest éjszaka
Gazdaság

Sok magyar fél sötétedés után, ha kilép az utcára

Portfolio
Megtört a hosszú évekig tartó kedvező tendencia, idén ugyanis több magyar mondta azt, hogy fél, ha este sötétedés után kell kimennie az utcára.

A korábbi évek tendenciái alapján, amíg 2013-tól (65%) 2018-ig (83%) folyamatosan emelkedett, addig 2019-ben kicsit csökkent azok aránya, akik biztonságban (nagyon, illetve eléggé biztonságban) érzik magukat (81%), derült ki a KSH kutatásából.

A nemek szerint továbbra is szignifikáns különbség rajzolódik ki a biztonságérzetet illetően: a nők közel 27%-a érzi inkább veszélyben magát az utcán sötétedés után, ugyanakkor ez az arány a férfiak körében a 10%-ot sem éri el.

Az egyén földrajzi helyzete, valamint a település jellemzői vannak a legnagyobb befolyással a biztonságérzetre: településtípus szerint a községben élők érzik a legnagyobb arányban biztonságban magukat (84%), a fővárosban élők a legkevésbé (77%).

A megyeszékhelyen, megyei jogú városban, valamint az egyéb városban élők közel azonos arányban számoltak be biztonságérzetről (79 - 81%). A KSH megállapítja, hogy előző évhez képest romlott a tendencia.

Régiók tekintetében mind a három dunántúli régióban kiugróan magas azok aránya, akik biztonságban érzik magukat közterületen. Ezzel szemben évek óta változatlanul az Észak-Magyarország régióban élők érzik a leginkább veszélyben magukat lakóhelyük környékén.

A kutatásról
A lakóhely környéki közterületen való biztonságérzet az egyén szűkebb környezetében való általános bizalma, illetve a lakóhely állapota által befolyásolt. A félelem és a szorongás negatív hatással van az egyén jóllétérzetére; a sötétedés utáni, utcán való közlekedés okozta félelem erősen visszatartó hatású lehet a(z esti) társas, kulturális programokon való részvételt illetően. A 16 éves és annál idősebb lakosság körében azt mérte a KSH, hogy mennyire érzik magukat biztonságban egyedül sötétedés után az utcán.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista