horvátország
Gazdaság

Ezekben az országokban nyaraltak idén a magyarok

Portfolio
Az idei harmadik negyedévben a magyar állampolgárok 7,6 millió alkalommal utaztak külföldre, ez 7,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, írja a KSH elemzése. A külföldre látogatók száma éves átlagban 2014-ben állt ismét növekvő pályára.

Az utazások száma alapján az egynapos utazások száma 7,6, a többnaposoké 6,2%-kal nőtt. A szórakozás, pihenés és üdülési célú utak száma jelentősen, 14%-kal növekedett, amelyhez számottevően hozzájárult a városnézési és a vásárlási célú utazások számának dinamikus emelkedése is. Ezzel szemben az alacsony részarányú üzleti utazások száma közel harmadával csökkent. A magyarok utazásainak 59%-a egynapos út, ennek 73%-a magánjellegű, 27%-a üzleti út, munkavégzés volt. A legjelentősebben a rokon- és barátlátogatási, illetve a szabadidős célú utak száma nőtt. A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, az odalátogatók száma 14, illetve 5,4%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ausztriába sokkal többen tettek szabadidős célú utakat, mint egy évvel korábban, Szlovákiába pedig többen utaztak rokon- vagy barátlátogatás céljából.

A magyarok 3,1 millió többnapos utazást tettek külföldön. A legtöbben Horvátországba, Romániába és Szlovákiába utaztak, a többnapos utak egyharmada ebbe a három országba irányult. Horvátország volt a legkedveltebb úti cél, bár 11%-kal kevesebben látogattak oda, mint az előző év azonos időszakában. A rangsorban második Romániába 21%-kal nőtt, míg Szlovákiába 3,8%-kal csökkent a magyarok utazásainak száma. Hosszabb időt töltöttek el a magyarok külföldi utazásaikon

Az időszakban a külföldre utazó magyarok átlagosan 3,4 napot töltöttek el utazásaik alatt, 0,3 nappal többet az egy évvel korábbinál. A külföldre tett látogatások során eltöltött idő 2014 óta nem volt ilyen számottevő. Az utazók külföldön töltött összes ideje szintén nőtt, elérte a 25,7 millió napot. Az egynapos és a többnapos utazók külföldön töltött ideje egyaránt növekedett.

A külföldre utazó magyarok folyó áron 15%-kal többet, 346 milliárd forintot költöttek. A legnagyobb összeget, 49 milliárd forintot a Horvátországban nyaralók költötték el. Jelentős volt még az Ausztriába és Görögországba utazók összes kiadása is. A külföldre látogatók fejenként és naponta átlagosan 13 500 forintot költöttek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb egy főre jutó, napi 31 ezer forintnyi átlagos kiadás a vásárlási célú utazásokhoz kapcsolódott. A külföldre látogatók kiadásaik 34%-át élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására, 31%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 15%-át kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra, 7,5%-át közlekedésre és üzemanyagra fordították.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista