bolt191209gettyeditorial
Gazdaság

Éledezik az áremelkedés Magyarországon – Erről már a forint is tehet?

Érezhető áremelkedést láthattunk novemberben, ami elsősorban a tavalyi bázisnak köszönhető, egy éve ugyanis az olajárak esése lefelé nyomta az árakat – vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők a KSH kedd reggeli adata előtt. A jegybank inflációs célja így sem kerülhetett veszélybe, de kérdés, hogy a mostani számokban láthatjuk-e már a nyár óta tartó gyenge forint hatását.

Emelkedhetett az infláció

Az októberi 2,9 százalékról emelkedhetett az infláció novemberben, a Portfolio által megkérdezett elemzők 3,3-3,4 százalékos drágulási ütemre számítanak előzetesen. A KSH kedd reggel teszi közzé statisztikáját, a szakértői vélemények mediánja 3,35 százalék.

Szeptemberben és októberben a jegybanki célsáv közepe alá esett az infláció Magyarországon, most viszont visszatérhet a 3 százalékos lélektani határ fölé. Közben viszont a maginfláció októberben már 4 százalék volt, amire május óta nem volt példa. Az MNB által kivetett inflációs mutatók közül az adószűrt maginfláció 3,7 százalék volt októberben.

Vagyis a tavasszal látott áremelkedési hullám után egy kicsit alábbhagyott a drágulás Magyarországon, az elmúlt hónapokban viszont megint emelkedésnek indultak a fogyasztói árak.

Láttuk, hogy az elemzők további emelkedést várnak novemberre, az adószűrt maginfláció pedig akár 3,7-3,8 százalékra is emelkedhet. És ezzel valószínűleg még nem lesz vége az áremelkedésnek, hiszen decemberre már 3,8 százalékos inflációt várnak az elemzők, van olyan vélemény is, mely szerint a 2-4 százalékos jegybanki célsáv fölé is mehet a drágulási ütem. De ez csak átmeneti lehet, hiszen jövőre megint az áremelkedés csillapodására számítanak a szakértők.

Az olajár tavalyi esése húzhatja az árakat

Elsősorban a bázishatás okolható az infláció novemberi megugrásáért, legalábbis így lehet összefoglalni az elemzők kommentárjait. Ez annak köszönhető, hogy tavaly volt egy jelentősebb olajárcsökkenés, ami akkor visszahúzta a fogyasztói árakat – mondta például Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Emellett szerinte az élelmiszerek áremelkedése marad fontos tényező. Közben a maginflációt elsősorban a piaci szolgáltatások drágulása húzza, ez már eddig is jelentős volt.

A vártnál erősebb gazdasági növekedés a jövő év tekintetében felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve

 - véli Virovácz.

A legalacsonyabb, 3,2 százalékos inflációs prognózist ezúttal Török Zoltántól kaptuk, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az adószűrt maginfláció októberben tetőzhetett átmenetileg, onnan februárig mérséklődés jöhet, majd jövő augusztusra megint 3,7%-ra emelkedhet vissza.

A gazdaságban tapasztalható belső árnyomás gyorsítja az inflációt: várakozásunk szerint 2019 és 2020 folyamán a maginfláció rendre a teljes árszínvonalromlás felett növekszik majd a hazai gazdaságra jellemző bérnyomás miatt. Bár az átlagbérek növekedési üteme a jövő évtől egy számjegyűre lassulhat, viszont ezzel együtt is bőven infláció feletti keresetbővülésre lehet számítani. A keresetek növekedése pedig a fogyasztói árakba is átgyűrűzhet – vélekedik Kuti Ákos, az MKB Bank elemzője.

A belső inflációs nyomás továbbra is erős, és amennyiben az európai konjunktúra élénkülést mutat jövőre, az alacsonyabb importált inflációból eredő ellensúlyozó hatás mérséklődhet. Így nőhetnek a felfelé irányuló inflációs kockázatok is – fogalmazta meg 2020-as kilátásait Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője.

Közbe kell lépnie az MNB-nek?

Az ismét emelkedő infláció nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy a jegybankot a monetáris politika megváltoztatására sarkallja, de a decemberi kamatdöntésen a kockázati értékelést átírhatja – véli Virovácz Péter. Szeptemberben a Monetáris Tanács még lefelé mutató kockázatokat azonosított annak ellenére is, hogy a forint már 330 felett járt az euróval szemben. Az MNB döntéshozói szerint a külső dezinflációs környezet ellensúlyozza a deviza gyengülésének hatását.

Kérdés, hogy esetleg mennyire írja át a jegybank inflációs forgatókönyvét a mostanra tartóssá váló forintgyengülés. Kommentárjában azt emelte ki Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató elemzője is, hogy a béremelkedés és az erőteljes kereslet mellett a gyenge forint is felelős lehet az inflációs nyomásért.

Vagyis könnyen lehet, hogy a jövő keddi kamatdöntés utáni közleményben már megváltoznak az MNB inflációs kilátásai is, de arra kicsi az esély rövidtávon, hogy ez bármilyen konkrét lépést kiváltson a jegybanktól.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images 

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista