szélenergia
Gazdaság

Sosem fejlődött még ekkorát a világ, de óriási változásra van szükség a Föld megmentésére

Portfolio
A fenntartható fejlődés három pillére az ökológiai fenntarthatóság, a gazdasági növekedés és a társadalmi egyenlőtlenség kérdése – állapította meg az MNB Növekedési jelentése. A jegybank szerint kevesebb erőforrást kellene felhasználni ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdaság. Szerintük abban az esetben, ha folytatódik a szén-hidrogén alapú növekedés, az egy zsákutcába vezet, viszont ha sikerül átállni egy zöld növekedési pályára, akkor magasabb GDP-t érhetünk el hosszú távon, mint a jelenlegi modell folytatásával.

Az elmúlt évszázadokban soha nem látott fejlődésen ment keresztül az emberi faj, ennek azonban nagyon jelentős környezeti kárai voltak - mondta el Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Növekedési jelentés bemutatóján. A környezeti hatásoknak rövid- és hosszútávon növekedési korlátai vannak, ezért egy új, zöld növekedési pályára kell állítani a gazdaságot.

Már nem az a fő kérdés, mint a ’80-as években, hogy elfogy az olaj, hanem az, hogy megőrizzük a biodiverzitást, a tiszta ivóvizet és a tiszta levegőt. Balatoni felhívta a figyelmet, hogy kétszer annyi erőforrást használunk fel egy év leforgása alatt, mint amennyit képesek vagyunk megtermelni, vagyis már közel kétszer ekkora bolygót igényelne. Markánsan csökken az erdők és az édesvizek aránya, miközben nő a levegőben a szén-dioxid, amely sosem volt még olyan magas, mint jelenleg.

Az egyik jövőkép, hogy folytatódik a szán-hidrogén alapú növekedés, ami egy zsákutca, a másik pedig az, hogy egy zöld növekedési pálya alakul ki. Ha folytatódik a szén-hidrogén alapú modell, akkor növekedni fog a vízzel borított területek aránya, csökken a kalászos gabonák átlaghozama és romlik a dolgozók termelékenysége.

Az optimisták szerint nem kell tennünk semmit, mert az egy főre jutó GDP növelésével átállnak az országok a tiszta technológiára.  Bár egyes országokban csökken a szennyezés mértéke a fejlődés előrehaladtával (Magyarország ezen országok csoportjába tartozik), de ez sokszor inkább a környezetszennyező tevékenységek határokon átívelő kiszervezésével magyarázható, azaz globálisan nem javul a helyzet. A jelenlegi technológiai feltételek mellett tehát a gazdasági növekedés tovább emelkedő környezeti terheléssel járhat.

A zöld növekedési pályán elérhető egy környezetileg fenntartható gazdasági bővülés, mely nem követeli meg a gazdasági növekedés későbbi drasztikus visszafogását. Egy ilyen pályán globális szinten 2050-ig éves átlagban 4 százalékos gazdasági növekedés jelezhető előre, ami magasabb, mint a jelenlegi trendek folytatódását bemutató alternatív szcenárióban szereplő 2,5‒3 százalékos érték, és felülmúlja az elmúlt 30 év átlagát is (3 százalék körüli GDP növekedés). Mindezt az időszak átlagában egy 2 százalékos termelékenység-bővülés támogathat.

Mindeközben a zöld iparágak előretörése miatt a gazdaság szén-dioxid-kibocsátása a jelenlegi közel 37 milliárd tonna közeléből 20 milliárd tonnára mérséklődhet. A zöld növekedési pályán az ökológiai lábnyom 2050-ben 1,2 Földre csökken a jelenlegi 1,7-ről. Így, bár az emberiség ökológiai szükséglete még mindig magasabban alakul, mint a Föld eltartóképessége, de érdemi javulás lenne elérhető a megfelelő lépések következtében.

Ezen szcenárió alapfeltétele a zöld beruházások felfutása, így ebben a forgatókönyvben éves szinten 650 milliárd dollárt kellene kizárólag az energiahatékonyságot előmozdító és a szén-dioxid intenzitást csökkentő beruházásokra költeni globálisan (emellett további invesztíciók szükségesek többek között a közlekedés, mezőgazdaság, stb. ágazatokban).

A számítások alapján összességében a zöld beruházások éves növekedési ütemének 5 százalék körül kellene alakulnia, és átlagosan a GDP 2 százalékát kellene kitennie; míg a felzárkózó gazdaságokban ennél is többet, akár a GDP 5 százalékát is – írja az MNB jelentése. Az elérhető adatok tanulsága alapján ezzel szemben 2018-ban az energiahatékonyság növelésére fordított összeg csak 240 milliárd dollárt tett ki, míg a zöld beruházási ráta nem érte el a GDP 1 százalékát.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista