mobil telefon okostelefon
Gazdaság

MNB: lépni kell, drága az internet Magyarországon

A jegybanki mandátumból következően kiemelten fontos az inflációt meghatározó ágazati sajátosságok elemzése. Az elmúlt hónapokban a mobiltelefon és internetszolgáltatások árai kiugró mértékben növekedtek. Ez a jelenség nincs összhangban a nemzetközi trendekkel. Ráadásul a hazai digitális infrastruktúra alapvetően jónak mondható, ami újabb kérdéseket vet fel az áremelések megalapozottságával kapcsolatban. A 21. században a legfontosabb nyersanyag az adat, az információhoz való hozzáférés alapvető társadalmi és gazdasági szükséglet. A szolgáltatások drágulása akadályozza a digitális átalakulást, így korlátját képezheti a hosszú távú fenntartható felzárkózásnak.

Napjainkban a digitalizáció korszakát éljük, a technológiai újítások egyre meghatározóbbá válnak mindennapi életünk során. A digitális forradalom számos csatornán keresztül befolyásolja a fogyasztói árakat, de legközvetlenebb módon a digitális szolgáltatások inflációján keresztül fejti ki hatását. A gyorsan fejlődő technológia, a verseny, az informáltabb fogyasztók mind azt indokolnák, hogy ezen szolgáltatások fogyasztói ára fokozatosan mérséklődjön (a digitalizáció inflációs hatásával részletesebb foglalkozik Matolcsy György et al. (2019)).

Ennek ellenére a 2007 óta eltelt több mint egy évtizedben a hazai telekommunikációs és internet árak többnyire emelkedtek. Így hazánk azon kevés országok egyike, ahol a fogyasztói árak – az adóváltozások hatásait is kiszűrve – jelenleg magasabbak, mint amit 2007-ben regisztráltunk. Amennyiben ugyanezen szolgáltatás árait nézzük a környező országokban vagy akár az eurozónában, azt találhatjuk, hogy az árak a kibontakozó digitalizációs forradalommal összhangban számottevően a 2007-es szint alá csökkentek, és az elmúlt hónapokban is változatlanul visszafogottan alakultak (1. ábra).

Bár 2017-et követően mérséklődtek az árak, az elmúlt hónapokban ismét emelkedés volt tapasztalható – ellentétben a nemzetközi folyamatoktól –, ugyanis az őszi hónapokban a hazai telekommunikációs szolgáltatások árai kiugró mértékben növekedtek. Az Eurostat adatai alapján hazánkban az internetárak emelkedésnek indultak, szeptemberben az európai országok között a hazai árak növekedtek a legnagyobb mértékben. Emellett a nemzetközi folyamatoktól történő elnyílás a telekommunikációs csomagok áremelkedéséhez köthető. Az őszi hónapokban a telekommunikációs csomagok nagyobb ütemben drágultak, mint a csomagot alkotó egyes komponensek. A csomagárak közel 9 százalékot emelkedtek mindössze egy hónap alatt. A vezetékes telefonszolgáltatás árai jellemzően növekedtek az elmúlt időszakban hazánkban, illetve az eurozóna országaiban is. A mobiltelefon szolgáltatás esetén sincs érdemi eltérés az európai folyamatoktól.

A jelenség különösen érdekes mindazon adatok függvényében, hogy hazánk az egyik legjobb infrastruktúrával rendelkezik telekommunikációs szolgáltatások terén. Az elmúlt években ugyanakkor a lefedettség már nem növekedett tovább, a szélessávú internettel való lefedettség az Európai Unió átlagának megfelelő volt. Szinte minden háztartás számára elérhető a 4G technológia (2. ábra).

Az adatletöltési sebesség az európai országok rangsorának élmezőnyében található (3. ábra). A lakosság harmada használ az otthoni vagy munkahelyi internetelérésen kívül egyéb mobilinternet lehetőséget, ami meghaladja az uniós átlagot. Mindezen adatok arra utalnak, hogy az újgenerációs hozzáférési lehetőségek lefedettsége magas és a gyors, szélessávú internet lehetőségek infrastruktúrája is elérhető a lakosság számára.

Végül a vizsgálat során azt is figyelembe kell azonban vennünk, hogy az egyes országokban fejlettségi szinttől függően eltérő árszintek jellemzők, így összehasonlító árakon is érdemes megvizsgálni a termékek áralakulását. Az Európai Bizottság legutolsó elérhető összehasonlító árszintjei alapján 2015-ben az internet, televízió és telefon szolgáltatást is tartalmazó csomag havi díja átlagosan 35 euro volt hazánkban, ami magasabb a régiós országok többségében tapasztalható díjszabásnál. A vásárlóerő-paritást is figyelembevéve hazánkban a díjszabás már a vizsgált 26 európai ország középmezőnyében alakul. Ez az érték azonban magasabb, mint Lengyelországban és Csehországban, vagy a digitálisan gyorsan fejlődő Balti országokban, sőt, még néhány nyugat-európai ország értékénél is (pl. Németország, Ausztria és Hollandia). Vélhetően az árak elmúlt időszaki emelkedése tovább rontotta hazánk relatív pozícióját.

Hasonló folyamatok figyelhető meg abban az esetben is, amennyiben önmagában a lakossági vezetékes internet árának alakulását vizsgáljuk meg a környező országokban. A vezetékes internet ára 2017-ben meghaladta a régió, de az Európai Unió átlagát is, illetve szintje érdemben magasabb, mint a 2008-as érték (4. ábra). Az Európai Bizottság felmérése szerint 2017-ben a lakosság mintegy 10 százaléka azért nem rendelkezett internetelőfizetéssel, mert túl magasnak tartották az árakat. Ugyanakkor a mobiltelefon esetén a percdíjak összhangban alakulnak a régiós, illetve az EU átlaggal egyaránt.

A 21. század a digitalizáció évszázada, ahol a digitális technológiák fejlődése és elérhetősége alapjaiban határozza meg egy-egy gazdaság versenyképességét és hosszú távú fejlődési lehetőségét. Az okok megértése és kezelése, a telekommunikációs szolgáltatások vizsgálata kiemelten fontos nemcsak inflációs, hanem reálgazdasági vagy akár versenyképességi szempontból is. A fejlettségünkhöz képest tartósan relatíve magas díjak versenyképességi hátrányt okozhatnak és lassíthatják a magyar gazdaság digitális átállását. A jelenség hátterében piacszerkezeti különbségek is meghúzódhatnak.

A szerzők az MNB munkatársai

(Címlapkép: Getty Images)

nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock