parlament újonnan letöltött shutter
Gazdaság

Új 20 éves kötvényt dob piacra Magyarország, jön a még hosszabb lakossági papír

Portfolio
Varga Mihály és Kurali Zoltán tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt a központi költségvetés 2020-as finanszírozásáról. Az ÁKK egy sor újítással rukkolt ki: jö9het a zöld devizakötvény, a még hosszabb lakossági és intézményi papír, miközben a célok változatlanok.

Nem változik a MÁP+

A papíralapú MÁP+ esetében azt látjuk, hogy inkább a 10 ezer forinthoz közeli címleteket veszik a ppostán, a kincstári értékesítés esetében pedig az átlag befektető 3,5 millió forint értékben vásárol - mondja Varga. 

Látjuk, hogy népszerű a termék, éppen ezért nem tervezünk semmilyen változtatást

teszi hozzá a miniszter. 

Mi lesz, ha többletes lesz a költségvetés?

Arra számítunk, hogy 2020-ban is lesznek olyan hónapok, amikor a költségvetés pénzforgalmi egyenlege többletes lesz. A távlati cél, hogy a nullás, egyensúlyi állapothoz közelítsünk - mondja Varga Mihály. Amikor ilyen helyzet áll elő, akmkor megnyíltik a lehetőség, hogy aktívabban vásároljunk vissza a másodpiacon és az aukciókon állampapírokat - teszi hozzá Kurali Zoltán. 

Talán éledezik a német gazdaság is

Alapvetően lassuló nemzetközi konjunktúráról beszélhetünk, de most azt látjuk, hogy talán a német gazdaságban is látszik némi bizakodás a 2020-as kilátásokkal kapcsolatban. A nagy jegybankok monetáris politikájában komoly változást nem tapasztalunk, azt gondoljuk, hogy a nyár eleje óta tapasztalható alacsony hozamkörnyezet fennmaradhat - mondja Varga. 

Miért fontos a maastrichti határ?

Az elmúlt évek annak jegyében teltek, hogy megpróbáljuk közelíteni a 60 százalékos maastrichti kritériumot, ez egy lélektani határ, ezért tűztük most ki célul, hogy 2022 végére elérhessük ezt a célt - mondja a pénzügyminiszter újságírói kérdésre, vagyis udvariasan kikerüli az euróbevezetés témáját. 

Kész a nyugdíjkötvény is

Lényegében elkészült a nyugdíjkötvény, már az idén el tudtuk volna indítani, de a sok új termék mellett nem akartunk ezzel is kirukkolni, így 2020 első felére csúszhat - mondja Varga Mihály. 

Jöhetnek az első zöld kötvények

Ha a piaci feltételek adottak és meg tudjuk szerezni a jóváhagyásokat, akkor jenben és jüanban is zöld kötvényeket bocsátanánk ki teszt jelleggel, ezek lényege, gogy környezetvédelmi célokra kell fordítani a befolyó pénzt - mondja Kurali. Emellett továbbra is fenntartják annak lehetőségét, hogy a deviza másodpiacon aktívak maradjanak. Idén mintegy 800 millió dollár értékben vásároltak vissza a 2020 januárjában lejáró devizakötvényből, ezzel gyorsabban csökkenhet a deviza részarány az adósságon belül. 

Január közepén jön az új kötvény

Az új 20 éves kötvény első aukciója január 16-án lesz, emellett januártól létrejön a HMAX index, mely a hosszabb államkötvényeket tartalmazza - emeli ki Kurali Zoltán az intézményi piaccal kapcsolatban. 

Utóbbi kiválthat egy indexalkalmazkodást, ami azt jelenti, hogy eladhatják a befektetők a rövidebb papírokat, melyek nincsenek benne az új indexben. Ezt a folyamatot az ÁKK csereaukciókkal fogja segíteni. Az aukciós rendet is némileg átalakítja az ÁKK, kötvényaukció továbbra is minden második héten lesz 5 és 10 éves papírból. A 3 éves kötvény aukcióját lefelezik, helyette lesz 15 és 20 éves aukció. A diszkont kincstárjegyek aukciói nem változnak. 

Jön a még hosszabb lakossági papír

Továbbra is fenn fogjuk tartani a lakossági papírok reálkamatát - szögezi le Kurali. Emellett cél a lakossági papírok futamidejének további növelése, ezért 

egy új, hosszabb futamidejű lakossági papírt terveznek piacra dobni 2020-ban.

Sokkal kevesebb pénz kell jövőre

Jövőre 1058 milliárdnyi forintkötvény jár le 3768 milliárdnyíi lakossági papír mellett. A teljes finanszírozási igény a GDP 15%-a. A lejáró devizakötvény állománya 741 milliárd forint lesz. 

Összességében az idei 10 ezer milliárd forint feletti összeghez képest 7335 milliárd forint lehet a bruttó finanszírozás. Ez azt jelenti, hogy 2470 milliárddal kevesebb lakossági és 1387 milliárddal kevesebb intézményi kibocsátásra van szükség 2020-ban.

Ez azt is jelenti, hogy maximum egymilliárd euró értékben tervez devizakötvény-kibocsátást az ÁKK, de ez inkább a lakossági szegmenst, valamint a jen- és jüanpiacot jelentheti - mondja Kurali Zoltán. 

A lakosság kezében lévő lakossági állampapírok esetében 1000-1200 milliárdos állománynövekedéssel számolunk, viszont jövőre lejár 800 milliárd forintnyi nem lakosságnál lévő lakossági papír - emeli ki az ÁKK vezérigazgatója. 

Kisöpörnék a bankoktól a lakossági papírokat

A mi egyértelmű célunk, hogy a lakosság kezében lévő lakossági állampapírok állománya emelkedjen, ez azt jelenti, hogy a nem lakossági kézben lévő lakossági papírok el fognak tűnni, mert lejárnak vagy visszavásároljuk őket - szögezi le Kurali. 

Még "fárasztjuk" a Moody's-t

A MÁP+ nem csak a lakossági arány növekedését, hanem a lakossági papírok futamidejének növelését is segítette, 1,6 évről 2,6 évre emelkedett az átlagos hátralévő futamidő - kezdi Kurali Zoltán. 

A Moody's még kitart a Baa3 minősítése mellett, de fárasztjuk, ha lehet így mondani, így jövőre talán ezen a téren is előrelépést lehet elérni

fogalmazott az ÁKK vezérigazgatója a hitelminősítések kapcsán. 

Új kötvény jön

2020-ban egy új 20 éves benchmark államkötvényt bocsát ki az ÁKK, emellett január elsejétől bevezetik az új hosszú államkötvény-indexet, mely a 3 évnél hosszabb kötvényeket fogja tartalmazni - jelenti be Varga. 

Tovább tömnék a lakosságot

Az a cél, hogy a lakossági állampapírállomány 11 ezer milliárd forintra emelkedjen, ebből a szempontból is eredményes az ÁKK munkája, időarányosan jól haladunk, október végén már 7500 milliárd forintnyi állampapír volt a lakosság kezében - folytatja a miniszter. 

Varga Mihály kiemeli a MÁP+ sikerét, szerinte a szuperállampapír akár már a héten elérheti a 3000 milliárd forintos határt, ezzel a lakossági részarány 25%-ra emelkedhet. 

2022-re elérhető az álomhatár

A tavaly év végi 70,2%-ról az idén 66% körülre csökkenhet a GDP-arányos adósság, jövőre ez 65% körül lehet. A távlati cél, hogy 2022-re elérjük a 60 százalékos maastricti kritériumot - mondja Varga. Kiemeli, hogy minden százaléknyi adósságcsökkentés növeli a költségvetés mozgásterét. 

Az adósság csökkentése mellett mérsékelni kell a devizaadósság részarányát, ez a 20 százalék körüli szintről idén és jövőre is tovább csökken majd. 

A fentiek hatására azt várjuk, hogy 2020-ban minden eddiginél olcsóbban tudjuk majd finanszírozni az adósságot

mondja a pénzügyminiszter. 

Varga kezdi

A finanszírozási terv legfontosabb üzenete, hogy folytatni kell az adósságcsökkentést, ez a legfontosabb cél - kezdi Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a költségvetés finanszírozása stabil lábakon áll, csökken az államadósság és sikeresek az eddigi adósságkezelési műveletek. 

A fentiekkel párhuzamosan emelni kell a magyar emberek és intézmények kezében lévő adósság arányát

mondja a miniszter. 

Csütörtök délelőtt mutatja be a 2020-as finanszírozási tervet Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. A terv kapcsán több fontos kérdésre is választ kaphatunk:

  • Mekkora további növekedéssel számol az adósságkezelő a lakossági papíroknál, különösen a MÁP+-nál?
  • Tervez-e devizakötvényt kibocsátani jövőre Magyarország?
  • Hogyan alakulhat át a lakossági állampapírok jutaléka és értékesítési csatornája?
  • Hogy teljesülhet az idei terv?
  • Mekkora lehet a GDP-arányos adósságráta 2019 és 2020 végén?

Az eseményről folyamatosan tudósítunk. 

Címlapkép: Shutterstock

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant