étterem fogyasztás
Gazdaság

Nem hitted volna, hogy ez megtörténik: Románia csúnyán ver minket, de visszaelőztük a lengyeleket

Portfolio
Az Európai Unióban továbbra is tetten érhető a kelet-nyugati szakadék a gazdasági teljesítmény és az életszínvonal tekintetében egyaránt, derült ki az Eurostat friss adataiból. A közép-kelet-európai országok jobbára a lista vége felé vannak, és Magyarország szempontjából egy szomorú esemény valósult meg tavaly: már nem csak Románia előzi meg Magyarországot, hanem Horvátország is utolért bennünket a fogyasztásban. Az egy főre jutó GDP-ben azonban kifejezetten nagyot ugrottunk előre, amivel újra leelőztük Lengyelországot.

Lemaradunk a fogyasztásban

Magyarországon az egy főre jutó személyes fogyasztás az EU-átlag 64%-a volt tavaly, ami 1%-pontos növekedést jelent az előző évhez képest. Horvátországban azonban dinamikusabban nőtt a fogyasztás, így fordulhatott elő, hogy a szomszédunkkal együtt, holtversenyben vagyunk a sereghajtó Bulgária (56%) előtt. Magyarország az elmúlt években is kifejezetten gyengén teljesített az uniós fogyasztási statisztikában, ugyanis Románia (amelynek az egy főre jutó GDP-je még ma is alacsonyabb a miénknél) már évekkel ezelőtt elhagyott bennünket.

A román egy főre jutó fogyasztás az uniós átlag 71%-a volt tavaly, ami 2%-ponttal magasabb, mint 2017-ben volt. Keleti szomszédunknál kifejezetten gyorsan nő a belső kereslet, amely a jelentős béremeléseknek és a költségvetési expanziónak köszönhető, ez azonban együtt jár az egyensúlyi folyamatok romlásával, a fizetési mérleg egyre nagyobb hiányával. Mindez azt is jelenti, hogy a belső kereslet fűtésére épített növekedési modell egy idő után kiigazításra szorulhat.

Ami a régiós országokat illeti, nagyrészt a gazdaságok fejlettsége tükröződik a fogyasztási adatokon is, Szlovákia (73%), Lengyelország (76%), valamint Csehország (82%) is jóval előttünk jár a fogyasztást tekintve. Szlovákia szempontjából fontos hangsúlyozni, hogy náluk revízió történhetett, miután az Eurostat lefelé módosította az adataikat több százalékponttal.

Jövünk fel a GDP-ben

Magyarország az egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP-ben viszont kifejezetten jól teljesített tavaly. A 2017-ben látott, uniós átlaghoz képest 68%-os egy főre jutó GDP-ről 71%-ra ugrottunk a tavalyi évben, ami nem is csoda annak tükrében, hogy kifejezetten magas gazdasági növekedést tudott elkönyvelni az ország. Különösen érdekes, ha a fogyasztás után a GDP-nket is összevetjük a horvátokéval: egy főre jutó GDP-ben ugyanis ők 63%-on állnak, ami 2%-ponttal magasabb a 2017-es eredménynél. Náluk szinte hajszálpontosan megegyezik a fogyasztás és a GDP, miközben nálunk a fogyasztás érdemben alacsonyabb a gazdaság teljesítményénél.

A 71%-os GDP-vel visszaelőztük Lengyelországot is, ahol tavaly az uniós átlag 70%-át teljesítették, 1%-ponttal magasabb értéket, mint 2017-ben. Miután Magyarország egy év alatt 3%-ponttal javított a GDP-ben, így sikerült újra a lengyelek elé kerülnünk. Románia egy főre jutó GDP-je 63%-ról 65%-ra emelkedett, vagyis megtört az elmúlt évek tendenciája, és most nem tudtak hozzánk közelebb kerülni, az EU-hoz való felzárkózásuk azonban folyamatos. A szlovák egy főre jutó GDP az uniós átlag 73%-a volt, míg a cseh 91%-on állt, a csehek lehetnek az elsők a régióból, akiknek a gazdasági teljesítménye elérik az EU-átlagot.

Uniós összevetésben a fogyasztás Lengyelországban és Romániában magasabb, mint amit a relatív GDP-pozíciójuk mutat, miközben Horvátországban és Szlovákiában összhangban áll a két mutató, Magyarországon és Csehországban azonban komoly lemaradás mutatkozik a fogyasztásban a GDP-hez képest. Fenntarthatóság szempontjából biztosan az utóbbi két eset a szerencsésebb, hiszen így valószínűtlen a kiigazítási kényszer. A háztartási fogyasztás és az egy főre jutó GDP közötti eltérést elsősorban az befolyásolja, hogy a GDP-n belül mekkora a fogyasztási ráta, illetve a külső egyensúlyi pozíció mennyire mutat külső finanszírozást.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista