Nyugdíjas munkavállaló
Gazdaság

Nyugdíj mellett megéri dolgozni - Júliustól még inkább

Portfolio
Magyarországon sok vállalkozás és állami tulajdonú cég küzd számottevő munkaerőhiánnyal. A munkáltatók mára felismerték, hogy a munkaerőhiány csökkentésének egyik lehetséges módja a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, melyet egyrészt a munkaerő kereslet motivál, másrészt a közteherfizetést szabályozó jogszabályok kedvező irányba történő változásai is ösztönöznek.

A saját jogú nyugdíjasok foglalkoztatásához kapcsolódó közteherviselés szabályaiban 2019. január 1-jétől jelentős változás állt be. Januártól a nyugdíjasok – a Munka Törvénykönyve szerinti - munkaviszonyban történő foglalkoztatása nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt. A jelentős változás érintette a nyugdíjas munkavállaló járulékfizetését és a munkáltató adófizetési kötelezettségét is.

A nyugdíjas munkavállaló esetében ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme után csak 15 % személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik, miközben a munkáltatónak a nyugdíj melletti munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozók munkabére után nem keletkezik további közteherfizetési kötelezettsége.

A munkavállalóra nézve ez azt jelenti, hogy minden megkeresett 100 forint bérből 85 forintot tud hazavinni, míg a foglalkoztatónak a bruttó 100 forint kifizetése ténylegesen 100 forint költségbe kerül.

Mindez aktív (nem nyugdíjas) munkavállaló esetében úgy számszerűsíthető, hogy a megkeresett bruttó 100 forint bérből nettó 66,5 forintot vihet haza, míg a munkáltatónak a béren felül további 19,5 forint (17,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5% szakképzési hozzájárulás) fizetési kötelezettsége keletkezik. A nyugdíjas munkavállaló foglalkoztatása tehát a munkáltatónak 17,5%-kal kevesebb kiadással jár, ami már jelentősnek minősül.

További kedvező fordulat várható 2020. július 1-jétől a nyugdíjasok foglalkoztatásához kapcsolódó közteher fizetési kötelezettség területén, miszerint a saját jogú nyugdíjas személy nem lesz biztosított, így a nyugdíj mellett létrejött jogviszonyban (például megbízási jogviszonyban, társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban, közalkalmazotti, köztisztviselői ) végzett munkával szerzett díjazás is mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól.

Ennek következtében a nyugdíjas magánszemélynek bármilyen jogviszonyból származik jövedelme, úgy az után csak 15 % személyi jövedelemadót kell megfizetnie.

Kökényesiné Pintér Ilona, a SALDO Zrt. tanácsadó üzletágvezetője a Portfolio-nak elmondta, hogy a változó gazdasági környezethez rugalmasan alkalmazkodik a hazai jogalkotás, melynek folyamatos követése mára minden felelősen gondolkodó gazdálkodó szervezet számára létkérdéssé vált. A munkaerőköltségek optimalizálása alapvetően határozza meg az adott cég hatékonyságát és versenyképességét.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha a munkáltató az általános szabálytól eltérően a kisvállalati adó (KIVA) szerint teljesíti adókötelezettségét, úgy abban az esetben is adómegtakarítással számolhat a nyugdíjas munkavállaló foglalkoztatásakor.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a KIVA adóalapot növeli a személyi jellegű kifizetés (bér), de a nyugdíjas munkavállaló részére kifizetett munkabér nem, mindazonáltal a KIVA hatálya alá tartozó munkáltató mentesül mind a szociális hozzájárulási adó, mind a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség alól.

A cikk megjelenését a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus