kórház műtét
Gazdaság

Figyelmeztetést kapott a kormány, műtétek maradhatnak el

Portfolio
Az Orvostechnikai Szövetség, mint az egyre nagyobb adósságot felhalmozó állami kórházak beszállítójának egyik érdekképviselete, arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal rendezze az egészségügyi intézmények beszállítókkal szemben fennálló, lejárt adósságait.

Még nem történt meg a kórházi adósság év végi szokásos rendezése, sőt, legutóbb Gulyás Gergely miniszter már azt mondta, hogy könnyen lehet, hogy az idei kórházi adósság rendezése jövőre fog csúszni. 

Ezt már nem hagyhatták szó nélkül a beszállítók és azok után, hogy az OSZ korábban levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, hétfőn újabb figyelmeztető közleményt adott ki. Ezek szerint "az állami finanszírozású egészségügyi ellátórendszer 70 milliárd forintot meghaladó lejárt adósságállománya nemcsak a kórházakat eszközökkel valamint szolgáltatásokkal ellátó és az adósságot finanszírozó vállalkozások gazdálkodásában okoz súlyos problémákat, hanem ezen keresztül a magyarországi betegellátást is veszélyezteti".

"Miközben az adósság keletkezéséért a beszállító vállalkozások nem felelősek, a Kormány késlekedésének anyagi terheit évek óta ezek a cégek viselik. Számukra nyilvánvalóan sokadlagos kérdés, hogy az alufinanszírozottság, a rossz ellátási struktúra, az intézmények közötti bérverseny vagy éppen kórházmenedzsmenti hibák, hiányosságok miatt nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez. És bár minden gazdasági szereplőnek nehézséget okoz a kintlévőségek finanszírozása, ez a helyzet különösen azokat a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti súlyosan, amelyeket a kormány kiemelten kíván támogatni" - írják a közleményben. A szövetség szerint a beszállítók 2019-ben is türelemmel viselték a feléjük fennálló lejárt tartozások növekedését annak ellenére, hogy az előző évekhez viszonyítva az adósságnövekedés dinamikája idén jól érezhetően gyorsult.

Az OSZ sajnálattal tapasztalta, hogy a kormány mind a mai napig nem hozott intézkedéseket a helyzet rendezése érdekében. A szövetség szerint az adóssághelyzet megoldása nem várhat tovább, azonnali kormányzati beavatkozást sürgetnek. Azt is írják: "a sok esetben a végletekig kivéreztetett cégek nem képesek az eszközellátás maradéktalan biztosítására, ami a betegellátás és

így a betegek számára is hátrányos lesz: reális veszély, hogy az eszközhiány miatt műtétek maradnak el.

Címlapkép forrása: Getty Images

India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites