bank of england
Gazdaság

Küszöbön a karácsony, de a jegybankoknak maradt még dobásuk

Portfolio
A hét hangulatát ismét a jegybanki kamatdöntések határozzák meg, számunkra egyértelműen az MNB Monetáris Tanácsának lépése lesz meghatározó, ráadásul friss inflációs jelentés is érkezik. Közben viszont Japánban, Kínában és az Egyesült Királyságban is az év utolsó jegybanki lépései jönnek, a Bank of England esetében a múlt heti parlamenti választás és a sínen lévő Brexit befolyásolhatja a döntéshozókat.

Magyar szempontból csendesen indul a hét, hétfőn semmilyen említésre méltó adat nem jelenik meg. Külföldön viszont záporoznak majd az adatok, a kínai ipar és kiskereskedelem statisztikája a negyedik negyedéves növekedés szempontjából lesz kulcsfontosságú, majd délelőtt európai, délután pedig amerikai beszerzési menedzserindexek jelennek meg. Ez elsősorban abból a szempontból lesz érdekes, hogy folytatódik-e a gazdaság lassulása. Európában a munkaerőköltségek harmadik negyedéves statisztikája is tartogat érdekességeket.

Kedden viszont az MNB kamatdöntésével a hét legfontosabb eseménye jön, szokás szerint kora délután közlik a döntést, majd egy órára rá jön a közlemény. Utóbbival egyidőben pedig a Monetáris Tanács friss inflációs- és növekedési előrejelzései jelennek meg. A szakértők nem számítanak a monetáris kondíciók változtatására, de a negyedéves inflációs jelentés miatt izgalmas lehet az esemény.

A német IFO gazdasági hangulatindex friss adata szerda délelőtt jelenik meg, emellett a brit és az eurózónás inflációra lehet érdemes figyelni.

Az MNB hete csütörtök délelőtt folytatódik, várhatóan a szokásos időpontban, 10 órakor mutatja be inflációs jelentését a jegybank. Emellett hajnalban a japán jegybank lépése mozgathatja a hangulatot, majd délelőtt a brit kiskereskedelem alakulásáról kapunk képet néhány órával a Bank of England döntése előtt. A szakemberek továbbra sem számítanak a kamatkondíciók változtatására a szigetországban, inkább az lesz érdekes, milyen üzenetet küld a BoE a befektetők felé a múlt heti parlamenti választás és a közelgő Brexit között.

Péntekre is maradnak még izgalmas adatok, az MNB a fizetési mérleg harmadik negyedéves számait publikálja reggel, a KSH pedig a népmozgalom friss számait teszi közzé. Emellett a Pénzügyminisztérium rukkol még ki az államháztartás novemberi részletes statisztikájával. Közben Kínában kamatdöntést tart a jegybank, a briteknél és Amerikában pedig felülvizsgált GDP-adatok jelennek meg.

Címlapkép: John Keeble/Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista