vargamihaly
Gazdaság

Még több diák és fiatal dolgozhatna a kormány szerint

MTI
Portfolio
A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, 840 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a foglalkoztatási ráta pedig 54,9 százalékról 70 százalék fölé emelkedett – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után. A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar munkaerőpiacnak még jelentős tartalékai vannak, a fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése társadalmi és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat.

A kormány szeretné megőrizni a magyar gazdaság eddig elért eredményeit, az Európai Unió átlagos növekedési üteméhez viszonyított 2 százalékpontos előnyt, ezért február-márciusban olyan újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket kíván életbe léptetni, amelyek segítik a növekedési előny megtartását - mondta Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) ülése után, kedden Budapesten. A pénzügyminiszter kiemelte: az intézkedések jó része elsősorban a munkaerőpiacra koncentrál majd, kiemelt feladat a munkahelyek megtartása. A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, a foglalkoztatási ráta a 2010. évi 54,9 százalékról 70 százalék fölé emelkedett - jelentette ki Varga Mihály.

Magyarországon a fiatalok közül sokan maradnak távol a munkaerőpiacról, amelyben többek között a diákmunka közterhei, a lakhatási nehézségek, valamint a viszonylag alacsony vállalkozói kedv játszik szerepet – hangzott el a tanács ülésén a Pénzügyminisztérium közleménye szerint. Ahhoz, hogy érdemben növekedhessen a 16-24 évesek közötti fiatalok foglalkoztatása, az NVT javaslata szerint a diákszövetkezeti és az azon kívül tanulók közterheit azonossá kell tenni. Jelenleg több mint 20 százalékos a különbség, amelynek megszüntetésével egyszerűsödhet és átláthatóbbá válhat a tanulók adózása, miközben a közterhek mérséklése a gazdaság fehéredését is segítheti. A kormány folytatja diákkollégium- és munkásszálló-bővítési programját, amelyek révén már az elmúlt években is jelentős mértékben növelte a férőhelyek számát. A vállalkozóvá válást – nyugat-európai és amerikai mintára – egy informatív vállalkozói honlap elindításával segítenék.

Az ülésen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a müködőtőke-befektetéseket ösztönző támogatási rendszert ismertetve elmondta: az ügynökség régiós összehasonlításban kiemelkedően teljesít, tavaly például Magyarországon 98 projekt indulhatott el 4312 millió euró értékben. Hazánk a nemzetközi mérések szerint tőkevonzó-képességét tekintve a világon 16., Európában pedig a 7. helyen áll, megelőzi például Spanyolországot, Törökországot és Írországot. Ésik Róbert a befektetés-ösztönzések államháztartási vonzatáról szólva elmondta, hogy egy forint támogatás átlagosan 2,57 forint adóbevételt generál a költségvetés számára.

Cílapkép: MTI/Mónus Márton

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház