domokos lászló
Gazdaság

Domokos László: az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása fenntarthatatlan

MTI
Portfolio
Az Állami számvevőszék (ÁSZ) célja, hogy mindenhova eljusson és feltárja a kockázatokat - közölte az ÁSZ elnöke vasárnap. Domokos László a számvevőszék honlapján közzétett összegzésben kiemelte, hogy ellenőrzéseikkel, elemzéseikkel és javaslataikkal hozzájárultak a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben. Szükségesnek nevezte az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának átalakítását. Azt is elmondta: a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált.

Domokos László kiemelte: az ÁSZ látja a finanszírozási és strukturális problémákat az egészségügyben, ugyanakkor meggyőződése szerint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához "szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség". Emlékeztetett: az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul.

Kitért arra is, hogy a 2018-as 17-tel szemben 2019-ben 32 elemzést tettek közzé. Legfrissebb, a közszféra belső ellenőrzését értékelő, december 30-tól elérhető elemzésükről szólva azt írta: "a tapasztalataink lesújtóak, a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált". Hozzátette: elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokoltnak nevezte a teljes rendszer felülvizsgálatát.

A 2018-as 806-ról idén több mint 60 százalékkal, 1337-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az ÁSZ - ismertette évértékelésében Domokos László. Az ÁSZ elnöke hozzátette: az idén lezárt ellenőrzések az önkormányzatoknál azt mutatják, hogy gazdálkodásuk összességében stabil, nem áll fenn az újbóli eladósodás kockázata. A következő években mind a 3200 települési önkormányzathoz szeretnének eljutni a pénzügyi monitoring módszerével végzett ellenőrzéseikkel - tette hozzá.

Domokos László szerint a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépést támasztja alá. Úgy fogalmazott: "A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók - így a személyi jövedelemadó - fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés."

A szervezet közelgő jubileumáról szólva úgy fogalmazott: "az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre". Felhívta a figyelmet arra, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus