Gazdaság

Líbiai házelnök: elfogadhatatlan lenne egy török katonai beavatkozás

MTI
Elfogadhatatlan Törökország döntése, hogy kész csapatokat küldeni Líbiába, mert egy ilyen lépés nem kívánt beavatkozást jelentene egy baráti ország belügyeibe - jelentette ki Agila Száleh Ísza, a kelet-líbiai Tobrukban működő parlament házelnöke szombati ciprusi látogatása során.

A Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szemben álló tobruki parlament vezetője Demetrisz Szillurisz ciprusi házelnökkel közös közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy Ankara cselekedetei feszültséget szítanak, és destabilizálják a régiót.

Ísza és Szillurisz ismételten elítélte Törökország és a tripoli székhelyű líbiai egységkormány megállapodását a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. Az egyezményeket decemberben Tripoli és a török parlament ratifikálta.

Ísza ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a líbiai parlament nem hagyta jóvá a megállapodásokat, így azok "a nemzetközi jog felháborító megsértését jelentik, mindenféle jogi alap nélkül".

Ísza leszögezte, hogy Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnöke nincs felhatalmazva arra, hogy önhatalmúlag egyezségeket kössön, mivel a líbiai kormányzat működéséről szóló megállapodás értelmében ehhez szüksége van a kilenctagú elnöki tanács egyhangú hozzájárulására, valamint a parlament jóváhagyására is.

Ísza szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök visszaélt Líbia megosztottságával, s azzal, hogy Tripolit "terrorista csoportok" kerítették hatalmukba. Hozzátette: így tudta elfogadtatni a megállapodásokat azzal a céllal, hogy beavatkozhasson Líbia belügyeibe.

"Erdogan a múltban drónokat, páncélozott járműveket és különféle fegyvereket küldött, s nemrég bejelentette, hogy harcoló csapatokat is vezényel Líbiába" - mondta Száleh. A kelet-líbiai politikus szerint a török elnök célja, hogy "provokálja a Földközi-tenger keleti medencéje peremén található államokat, s beavatkozzon kizárólagos gazdasági övezeteikbe, figyelmen kívül hagyva ezen országok szuverén jogait a tengeren, illetve a levegőben".

Erdogan csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására.

Mohammed al-Kablaui, a tripoli külügyminisztérium szóvivője a Die Welt című német lapnak nyilatkozva elutasította, hogy külföldi katonák líbiai földön harcoljanak. Felszólította Németországot, hogy folytassa diplomáciai erőfeszítését a békés rendezés érdekében.

"Németország nem részese a konfliktusnak, és viszonylag elfogulatlan" - jelentette ki Kablaui, aki szerint éppen ezért részesítenék előnyben közvetítését. Hozzátette: azt várják a német kormánytól, hogy vegye rá Franciaországot Haftar támogatásának beszüntetésére és egy egységes uniós politikai irányvonal kialakítására.

A tobruki kormánnyal szövetséges, Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

A Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton azt közölte, hogy csapatai tíz kilométerre megközelítették Tripoli városközpontját, és kulcsfontosságú állásokat foglaltak el, köztük a használaton kívüli nemzetközi repülőteret, valamint egy hadianyagraktárat is.

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus