pedagogus
Gazdaság

Mesterdiplomás tanár vagy? Szakmunkás minimálbért neked!

Portfolio
Tavaly megtörtént, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését. Idén pedig azt láthatjuk, hogy mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni. Az ok egyszerű: a pedagógusok bére évek óta nem emelkedik, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont minden évben jelentősen nő, ami utolérte/meghaladta a tanárok fizetését.

A pedagógusok bérét évek óta nem emelte meg a kormányzat, az illetményük még 2020-ban is a 2014-es minimálbérhez van kötve, vagyis ez a 101 ezer forintos összeg szerepel vetítési alapként (ez a szorzójuk alapja), miközben a minimálbér mostanra bruttó 161 ezer forintra nőtt. A pedagógusok a törvényi szabályozás miatt azonban semmit sem éreztek a bérrobbanásból. Illetve, csak kevesen: azok, akiknek a fizetését időközben utolérte a garantált bérminimum.

A minimálbér és a garantált bérminimum idén is 8-8%-kal emelkedik (a minimálbér bruttó 161 ezer, a garantált bérminimum 210 600 forint), így történhetett meg, hogy a mesterfokozatú oklevéllel rendelkező (6 évet a főiskolai/egyetemi képzés keretei között eltöltő) pályakezdő pedagógus pont annyi pénzt, bruttó 210 600 forintot keres, mint egy szakmunkás végzettséget igénylő munkahelyen tevékenykedő dolgozó. (A mesterfokozatú pedagógus illetménye 203 ezer forint volt, a bérminimum pedig 195 ezer forint volt tavaly, utóbbi viszont idén közel 16 ezerrel nőtt a 8%-os béremelés hatására.)  

Tavaly történt meg, hogy a főiskolai végzettségűek illetményét utolérte/lehagyta a szakmunkás minimálbér. A tanárok tehát most csak azért nem kereshetnek kevesebbet, mint a garantált bérminimum, mert a főiskolai/egyetemi végzettséggel rendelkezők (ilyen végzettséget megkövetelő feladatok betöltését ellátó munkavállalók) nem kaphatnak kevesebb pénzt, mint a legalacsonyabb szakmunkásbér.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a 2020-ra érvényes minimálbér és bérminimum alapján kiszámolta, hogy a tanárok mennyit veszítettek azzal, hogy évek óta nem emelkedik a bérük. A bérskála teljesen összecsúszott, és egyes kategóriákban százezrekben mérhető veszteséget könyvelhetnek el havonta a tanárok.

Mindezek tükrében nem csodálkozhatunk azon, hogy egyre többen hagyják el a pályát, a fiatal pedagógusok pedig más, jobban jövedelmező munka után néznek. A jelenlegi munkaerőhiányos környezetben könnyen elhelyezkedhetnek SSC-knél vagy a szolgáltató szektor más területein, a tanítói munkájukhoz képest markánsan magasabb fizetésért.

Címlapkép: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus