Előfizetői tartalom

Mesterdiplomás tanár vagy? Szakmunkás minimálbért neked!

Portfolio
Tavaly megtörtént, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését. Idén pedig azt láthatjuk, hogy mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni. Az ok egyszerű: a pedagógusok bére évek óta nem emelkedik, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont minden évben jelentősen nő, ami utolérte/meghaladta a tanárok fizetését.

A pedagógusok bérét évek óta nem emelte meg a kormányzat, az illetményük még 2020-ban is a 2014-es minimálbérhez van kötve, vagyis ez a 101 ezer forintos összeg szerepel vetítési alapként (ez a szorzójuk alapja), miközben a minimálbér mostanra bruttó 161 ezer forintra nőtt. A pedagógusok a törvényi szabályozás miatt azonban semmit sem éreztek a bérrobbanásból. Illetve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés