Frankfurti tőzsde
Gazdaság

Hatalmasat esett az OTP

Portfolio
Nagyot estek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a fokozódó geopolitikai feszültség nyomta rá bélyegét. A magyar tőzsde lefordult és nagy eséssel zárta a hétfői kereskedést, míg az OTP 4,3 százalékos zuhanással fejezte be a hét első napját.

Látványosan alulteljesített az OTP, hatalmas eséssel zárt a BUX

A geopolitikai feszültség fokozódása miatt estek az európai részvényindexek hétfőn, míg a magyar tőzsde látványosan alulteljesített. A BUX 1 482 pontos mínusz mellett 3,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zártak. A Magyar Telekom 1,2 százalékos esés után 440 forinton zárt, a Mol 2,3 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 882 forinton fejezték be a hétfői kereskedést. A Richter 3,3 százalékos esést követően 6 350 forinton búcsúzott a hét első napjától, míg az OTP hatalmasat esett, a bankpapír 4,3 százalékos zuhanás után 14 640 forinton zárt.

A BUX komponensei közül nagyobb emelkedésre egyedül a 4iG volt képes hétfőn, a 4iG 2,6 százalékkal került feljebb. Az Opus mindemellett 4 százalékkal került lejjebb, míg az Akko Invest 3,2 százalékot esett hétfőn.

Hozhat-e csillagászati olajárat az iráni konfliktus?

Végigvettük, hogy az iráni tábornok meggyilkolása következtében a perzsa állam milyen válaszcsapásokat mérhet az Egyesült Államokra, továbbá összehasonlítottuk a jelenlegi helyzetet a szeptemberi Szaúd-Arábiát ért dróntámadással. Az olaj keresleti és kínálati oldalára is vetettünk egy pillantást, majd fundamentálisan és technikailag is megnéztük a fekete arany kilátásait a közeljövőre.

Tovább a cikkhez

Hatalmasat esett a BUX, zuhan az OTP és a Richter

A növekvő közel-keleti feszültség miatt esnek az európai tőzsdék a hétfői kereskedés második felében, azonban a BUX láthatóan alulteljesíti az európai börzéket. A hétfői piaczárás felé közeledve a hazai részvényindex tovább esett, a BUX 12,7 milliárd forintos forgalom mellett 3 százalékkal került lejjebb.

A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, a BUX komponensei közül 3,9 százalékos zuhanásával az OTP teljesít a leggyengébben, bár érdemes megemlíteni, hogy a bankpapír 4,4 százalékos mínuszban is járt a nap folyamán. Az OTP mellett különösen rosszul teljesítenek ma a CIG Pannónia és a Richter részvényei is.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a hétfői piacnyitás után

Az Egyesült Államok a múlt héten légicsapásokat hajtott végre Bagdadban, Iránhoz köthető célpontok ellen, a légicsapásban többek között életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka. Irán válaszlépést helyezett kilátásba, majd a geopolitikai feszültség tovább fokozódott, miután Donald Trump a hétvégén a Twitteren csapássorozattal fenyegette meg Iránt, ha Kászim Szulejmáni tábornok halálára válaszul támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen.

A fokozódó geopolitikai feszültség miatt esnek az európai tőzsdék hétfőn, a tengerentúli tőzsdék is lejjebb kerültek a hétfői piacnyitás után, az S&P500 0,4 százalékos esése mellett a Dow 145 pontos mínusszal 0,5 százalékkal került lejjebb.

Egyre nagyobb az esés a magyar tőzsdén

A fokozódó geopolitikai feszültség következtében az irányadó európai részvényindexek nagyot estek hétfő délelőtt, bár a kontinens börzéi a tengerentúli nyitás felé közeledve a korábbi mínuszok egy részét le tudták dolgozni. A DAX 1,2 százalékos esése mellett a CAC40 0,9 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsde a nap második felében tovább esett, a BUX 11,6 milliárd forintos forgalom és 1272 pontos mínusz mellett 2,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. A hazai nagypapírok közül 3,4 százalékos zuhanásával az OTP teljesít a leggyengébben, a Richter 2,9 százalékos esése mellett a Mol 2,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 1,5 százalékot esett.

Zuhan az OTP, nagyot esett a magyar tőzsde

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve tovább esik a magyar tőzsde, a BUX 6,5 milliárd forintos forgalom és 1062 pontos mínusz mellett 2,3 százalékot esett, ezzel a hazai börze alulteljesítő ma az európai részvényindexekkel összehasonlítva.

A blue chipek közül 3,7 százalékos zuhanásával az OTP teljesít a leggyengébben, az OTP a mai esésével letörte a 15 025 forint közelében található emelkedő trendvonalat, amennyiben az esés folytatódik, a következő fontos támaszt a 14 380 forintos szint jelentheti a későbbiekben.

Az OTP 3,6 milliárd forintos, az átlagosnál magasabb forgalom mellett esik, a 3,6 milliárd forintos forgalmával az OTP a legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén.

Nagyot esett az OTP

A hétfői kereskedés második felére ráfordulva sem javul a hangulat az európai tőzsdéken, a piaci kommentárok szerint a befektetőket a fokozódó közel-keleti feszültség aggasztotta. A CAC40 1,3 százalékos esése mellett a DAX 1,6 százalékkal került lejjebb. A régiós részvényindexek is esnek, a lengyel WIG 1,2 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 1,1 százalékot esett.

A magyar tőzsde alulteljesít, a BUX 6,5 milliárd forintos forgalom és 928 pontos mínusz mellett 2 százalékkal került lejjebb, a hazai nagypapírok kivétel nélkül esnek, míg a blue chipek közül 2,9 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben.

A negatív részvénypiaci hangulatban az európai bankszektor részvényei is esnek, az európai bankpapírok közül 3,7 százalékos esésével a Commerzbank részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Lefordult a BUX, nagyot esett az OTP és a Mol

Az európai tőzsdéken tapasztalható hangulatromlással párhuzamosan a magyar tőzsde is lejjebb került, majd a délelőtt második felében a hazai részvényindex tovább esett, a BUX 3,9 milliárd forintos forgalom és 784 pontos mínusz mellett 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül az OTP és a Mol teljesít a leggyengébben. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a negatív hangulat ellenére a 4iG részvényei nagyot emelkedtek ma délelőtt.

Aggódnak a befektetők, egyre nagyobb az esés a német tőzsdén

A hétfői piacnyitástól távolodva tovább estek az európai börzék, miután a fokozódó közel-keleti feszültség aggasztja a befektetőket. Az Egyesült Államok a múlt héten légicsapást hajtott végre Bagdadban, iráni célpontok ellen, amelyet követően Irán ellenlépést helyezett kilátásba. Az amerikai külügyminiszter óva intette Iránt a megtorlástól, míg a hétvégén az Egyesült Államok elnöke a Twitteren csapássorozattal fenyegette meg Iránt, ha Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges alakulatának meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen.

Hétfőn az arany és az olaj ára is emelkedik, míg az európai részvénypiacok esnek, a CAC40 1,3 százalékos esése mellett a milánói tőzsde 1,7 százalékot esett, míg a DAX 1,9 százalékot esett.

Figyelmeztetés érkezett, nagy zuhanás jöhet a tőzsdéken

Túl sok a jó hír, ez zavarja a Wells Fargo elemzőit, szerintük a hangulat nagyon gyorsan elromolhat.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde, lefordult az OTP

A borús hangulatban indult a hét első napja az európai tőzsdéken, miután a befektetők közel-keleti feszültség miatt aggódtak. A hazai részvényindex eséssel indította a hétfői kereskedést, majd a hétfői piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde lefordult, a BUX 1,9 milliárd forintos forgalom és 745 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,5 százalékos esése mellett a Richter 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,9 százalékot esett. A hazai blue chipek közül 2,4 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben ma délelőtt, az OTP részvényei 540 millió forintos forgalom mellett esnek, ezzel az OTP a legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén.

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken

A tengerentúli tőzsdék eséssel zárták a pénteki kereskedést, Ázsiában is lejjebb kerültek a részvényindexek hétfőn, miután a geopolitikai feszültség árnyékot vetett a részvénypiacokra, emellett hétfőn Japánból és Kínából is a vártnál gyengébb beszerzési menedzserindexek érkeztek. A DAX 1,1 százalékos esése mellett a CAC40 0,8 százalékot esett, míg a milánói börze 0,7 százalékkal került lejjebb.

Trump erőből politizál, szárnyal az olaj és az arany

Trump megfenyegette Iránt, hogy aránytalanul nagy válaszcsapást fog mérni amennyiben bármilyen amerikai célpontot vagy személyt támadás ér. A feszültségek fokozódnak, ami kedvez az aranynak, az olajnak, csökkennek a kötvényhozamok, erősödik a jen, esnek a részvények.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a BUX a hétfői piacnyitás után

Eséssel indul a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 333 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek ma reggel, az OTP 0,5 százalékos esése mellett a Mol 0,7 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,2 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb a hétfői piacnyitás után.

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel zárták a tengerentúli tőzsdék a pénteki kereskedést, a hangulatra a fokozódó geopolitikai feszültség nyomta rá bélyegét, miután az USA légicsapást hajtott végre az iraki fővárosban, Iránhoz köthető célpontok ellen. Emellett a feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindex értéke decemberben 47,2 pontra süllyedt, ami 2009 júniusa óta a leggyengébb érték, felerősítve ezzel a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmakat. A Dow végül 234 pontos esést követően 0,8 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.

A hazai részvényindex eséssel zárta a pénteki kereskedést, a BUX 89 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,7 százalékos esés után 15 290 forinton zárt, míg a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 950 forinton zárták a pénteki kereskedést. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 445,5 forinton fejezte be a hét utolsó napját, a hazai blue chipek közül egyedül a Richter volt képes emelkedni, a gyógyszergyártó részvényei 1 százalékos emelkedést követően 6 565 forinton zárta a pénteki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék a hét első napján, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a geopolitikai feszültség nyomta rá bélyegét, emellett egy gyengébb makroadat is érkezett: a Caixin kínai szolgáltatói beszerzési menedzserindexének decemberi értéke lényegesen alulmúlta az előzetes várakozásokat. A hongkongi tőzsde 1,1 százalékos esése mellett a sanghaji börze stagnál, míg az ünnepek után újra nyitó Nikkei 1,9 százalékot esett. Ázsia más részein is borús hangulatban indult a hét, a dél-koreai Kospi 1 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 109 pontos mínusza 0,8 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A múlt heti, Bagdadban irán célpontok ellen végrehajtott amerikai légicsapások után a befektetők a geopolitikai feszültség fokozódása miatt aggódtak, miután Irán a légicsapás után válaszlépést helyezett kilátásba. Az amerikai külügyminiszter óva intette Iránt a megtorlástól, míg Donald Trump a Twitteren vasárnap csapássorozattal fenyegette meg Iránt, ha Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges alakulatának meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn az MNB a novemberi hitelintézeti mérleg mellett a kamatstatisztikáit teszi közzé, míg a KSH az októberi keresetek statisztikáit publikálja majd. Németországból a novemberi kiskereskedelmi eladási adatsorok érkeznek a hét első napján.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

A jövő héten aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást

A kínai kereskedelmi delegáció január 13-án Washingtonba utazik egy négy napos látogatásra, amelynek során aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást - közölte bennfentes forrásokra hivatkozva internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Tovább a cikkhez
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2