irak
Gazdaság

Irak korlátozza a külföldi csapatok mozgását

MTI
Irak korlátozza a koalíciós szárazföldi és légi erők mozgását, előkészítve a külföldi csapatok kivonását - jelentette be hétfőn Abdel-Karim Halaf iraki katonai szóvivő, akit az al-Mavazzín hírportál idézett.

"Az iraki hatóságok előkészítették az amerikai csapatok kivonását szolgáló mechanizmust. A nemzetközi koalíció szerepe kizárólag a tanácsadásra, a kiképzésre és a fegyverszállításra lesz korlátozva, a fegyveres erői pedig elhagyják az országot" - hangsúlyozta a katonai illetékes. "Az iraki kormány korlátozta a külföldi erők tevékenységét a földön és a levegőben is. Jelenleg tiltott számukra a csapatmozgás" - tette hozzá Halaf.

Mint mondta, az Egyesült Államok az iraki főparancsnokság tudta nélkül hajtott végre műveleteket az ország területén. "A nemrég történt amerikai légicsapások olyan ostobaságok, amelyekről nem szabad hallgatni" - jelentette ki Halaf. Kiemelte, hogy Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének, az al-Kudsznak a parancsnoka - akit pénteken célzott amerikai légicsapással megöltek - Irak vendége volt, és Irak belügye volt a látogatása.

Bagdad az ország szuverenitása és az amerikai csapatok iraki jelenlétének feltételeiről szóló megállapodás megsértésének minősítette a légicsapást.

Az iraki parlament vasárnap megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot. Az indítványban felszólították az iraki kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének, és biztosítsa, hogy ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét, illetve területi vizeit.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a nap folyamán telefonon egyeztetett Mohammad Bagerí iráni vezérkari főnökkel Szulejmáni megölése kapcsán. A moszkvai minisztérium közleménye szerint a feszültség csökkentését szolgáló gyakorlati lépésekről egyeztettek.  A tárcavezető Hakan Fidannal, a török hírszerzés vezetőjével is megvitatta a közel-keleti és az észak-afrikai válságok rendezését.

Címlapkép: Jana Cavojska/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus