Gazdaság

Putyin és Erdogan nagy lépésre készül

MTI
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Isztambulban megnyitja az oroszországi Anapából érkező Török Áramlat földgázvezeték 935 kilométer hosszú fekete-tengeri szakaszát, amely két párhuzamos szálon Kiyiköy településnél éri el Törökország európai partjait.

Az ünnepség keretében az orosz és a török államfő videón keresztül kapcsolódik majd az anapai Russzkaja kompresszor-, illetve a kiyiköyi fogadóállomáshoz, és jelképesen üzembe helyezik a vezetéket. Az eseménynek az Aranyszarv-öböl (törökül Halic) partján fekvő Halic Kongresszusi Központ ad helyet.

Putyin 2018. november 19-én egy hasonló ceremónia keretében járt Isztambulban. Az orosz és a török vezető akkor abból az alkalomból találkozott, hogy a Pioneering Spirit nevű hajó a csővezeték második szálának utolsó métereit is a vízbe eresztette a török partoknál. A fekete-tengeri szakaszt a Gazprom orosz gázipari cég fektette le.

A vezetéken azóta beállítási munkálatokat végeztek. Az egyik szál feltöltése gázzal tavaly október közepén kezdődött meg a tesztelés záró szakaszában. A második szálat november 20-ára töltötték fel Kiyiköyig.

A két párhuzamosan futó cső néhol több mint két kilométeres mélységben fekszik. Átmérőjük 81 centiméter, vastagságuk pedig négy centiméter. A különleges acélból készült vezeték egy-egy eleme 12 méter hosszú és 9 tonna tömegű.

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat gázvezeték megépítéséről. A két ág egyike kizárólag Törökországot, míg a másik Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látja majd el orosz földgázzal. A Török Áramlat két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz.

Törökországban a vezeték egyebek mellett hozzájárul majd Isztambul, Bursa és Izmir energiaellátásához, fedezve az ország jelenlegi éves gázfogyasztásának mintegy 25 százalékát. A Török Áramlatot a helyi hálózattal összekapcsoló szárazföldi csőszakasz 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz, míg a másik, Európába tartó vezeték Törökországban futó 180 kilométeres szakaszának a Gazprom és a Botas által 50-50 százalékos részesedéssel létrehozott vegyesvállalat a birtokosa.

Mindeközben Donald Trump amerikai elnök 2019. december 21-én aláírta azt a rekordösszegű védelmi költségvetési törvényt, amely a többi között szankcionálja a Török Áramlat építésében részt vevőket. Ez egyebek között azt is kimondja, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja a földgázfolyosóban résztvevőket, beleértve a vezetékek lefektetésében és megépítésében részt vevő hajótársaságokat és vállalatokat is. A törvény értelmében egyébként az amerikai elnök feloldhatja e szankciókat abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy az orosz kormány saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter december 22-én kijelentette: Moszkva olyan módon fog válaszolni Washington legújabb szankcióira, hogy eközben ne okozzon kárt magának. Lavrov kifejezte meggyőződését, hogy a földgázvezeték meg fog épülni a gazdasági büntetőintézkedések ellenére. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig másnap ellenlépéseket helyezett kilátásba a csővezeték építői ellen bejelentett amerikai szankciókra válaszul.

Látogatása során Putyin külön is tárgyal Erdogannal. A megbeszélésnek három fő témája lesz: az északkelet-szíriai kurd fegyveresek ellen októberben indított török hadművelet nyomán létrejött orosz-török megállapodás végrehajtása, a Földközi-tenger keleti medencéjében folytatott szénhidrogénmezők utáni kutatások, illetve az Ankara és Tripoli között novemberben aláírt biztonsági és tengeri együttműködési egyezmény.

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus