Gazdaság

Carney: elfogytak a jegybankok fegyverei

MTI
A Bank of England kormányzója szerint a világgazdaság likviditási csapda kialakulása felé tart, ami azt jelenti, hogy a nagy jegybankok szinte üres monetáris eszköztárral lennének kénytelenek szembesülni egy esetleges recesszióval.

Mark Carney, aki márciusban távozik a brit jegybank éléről, a Financial Times londoni üzleti napilapnak adott, szerdán ismertetett interjúban kifejtette: általánosságban megállapítható, hogy a világ összes nagy jegybankjának a korábbinál sokkal kevesebb a muníciója. Carney szerint ebben a helyzetben nem egyértelmű, hogy egy mélyebb recesszió esetén, amelynek kivédéséhez a konvencionális visszaeséseknél nagyobb mértékű ösztönzőkre lenne szükség, a monetáris politikának lenne-e megfelelő mozgástere.

A Bank of England kormányzója szerint ebben a helyzetben a kormányoknak kellene fontolóra venniük a költségvetési politika eszköztárának alkalmazását, például adócsökkentéseket vagy a közkiadások növelését. A költségvetési politika nem a jegybankosok dolga - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kinevezett utódjára, Andrew Bailey-re nem hagy teljesen üres monetáris eszköztárat. Carney szerint a Bank of England jelenleg 0,75 százalékos alapkamatát zéró közelébe lehet csökkenteni szükség esetén, és ezt ki lehet egészíteni  makroprudenciális eszközökkel, például a bankok számára előírt tőkekövetelmények enyhítésével, növelve a bankok hitelezési kapacitását.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics szerdán ismertetett tanulmánya szerint ugyanakkor arra utaló jelek láthatók, hogy enyhül a globális recesszió kockázata.

A cég közölte: ennek figyelembevételével az eddigi 30 százalék helyett 25 százalékos esélyt lát arra, hogy a világgazdaság az idén recesszióba kerül.

A ház azzal magyarázta az eddigieknél kevésbé borúlátó előrejelzését, hogy az általa alkalmazott, összetett globális üzleti és fogyasztói bizalmi mérőszám, amely rendszerint néhány hónapnyi előnnyel utal a várható tényleges gazdasági aktivitásra, az elmúlt időszakban már nem csökken, sőt felfelé indult.

Az Oxford Economics londoni elemzői kedvező jelnek tartják azt is, hogy stabilizálódni látszik az amerikai-kínai kereskedelmi viszony, bár a cég szerint az eddig végrehajtott vámemelések teljes leépítése egyhamar nem valószínű.

A ház mindenesetre az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére adott előrejelzését az eddigi 1,6 százalékról 1,7 százalékra, a kínai gazdaság 2020-as egész évi növekedésére szóló prognózisát 5,7 százalékról 6 százalékra javította.

Az Oxford Economics mindezt egybevetve is meglehetősen vérszegény idei növekedést vár a világgazdaságban: előrejelzése szerint a globális GDP-érték az idén 2,5 százalékkal bővül a tavalyi évre valószínűsített 2,6 százalék után, jóllehet a 2019-re becsült növekedési ütem is a legalacsonyabb lenne a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta.

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus