irán rakéta
Gazdaság

Elmarad az amerikai megtorló csapás, oldódni látszik a feszültség

Portfolio
Katonai csapással válaszolt Irán az Egyesült Államoknak Kászim Szulejmáni tábornok megölésére; szerda hajnalban több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőttek ki két amerikaiak által használt bázisra Irakban. Donald Trump este nyilatkozott az eseményekkel kapcsolatban. Beszédében katonai megtorló csapást nem helyezett kilátásba, "csak" gazdasági szankciókat ígér Irán ellen. A beszédet követően az S&P 500 index új történelmi csúcsra ment, az olaj árfolyama viszont beszakadt.

Csütörtök reggel találkozik a honvédelmi bizottság

Csütörtök reggel a Honvédelmi Minisztériumban kapnak tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai - az iráni-amerikai viszályra tekintettel - az iraki magyar misszió helyzetéről - közölte Kósa Lajos bizottsági elnök.

Tovább a cikkhez

Új történelmi csúcsra repítette az S&P 500 indexet Trump beszéde

Fellélegezhettek ma az amerikai-iráni feszültségek miatt aggódó befektetők, az S&P 500 index új történelmi csúcsra ment Donald Trump beszédét követően.

Tovább a cikkhez

Beszakadt az olajár

Miközben az amerikai részvényindexek új csúcsra mentek Donald Trump nyilatkozatára és arra, hogy az amerikai-iráni feszültség enyhülni látszik, az olaj árfolyama beszakadt a mai kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Megszólalt Trump az iráni helyzetről - Nem fenyeget újabb katonai akciókkal

Úgy tűnik, hogy Irán visszavonulót fújt kevesebb mint egy nappal azután, hogy megtámadták az Irakban lévő amerikai bázisokat – mondta el Donald Trump mai nyilatkozatában. Hozzátette, hogy a támadásokban egyetlen amerikai sem sérült meg.

Tovább a cikkhez

Jöhet az 500 forintos benzinár, ha tovább mérgesedne az iráni konfliktus

Amennyiben Irán lezárná a Hormuzi-szorost, abban az esetben akár háromszemjegyű értéket is ölthetne az olaj ára az elemzők szerint, írja a CNBC. Számításaink szerint ez jócskán megemelheti a hazai kutakon az üzemanyagárakat, a benzin 84 forinttal, a gázolaj ára több mint 100 forinttal emelkedhet literenként.

Tovább a cikkhez

Az amerikai-iráni konfliktus megviseli a világ legnagyobb vállalatát is

Hiába emelkedik az olaj ára az amerikai-iráni feszültség következtében, a Saudi Aramco árfolyama esik. A befektetők elkezdték árazni egy esetleges újabb szabotázs lehetőségét. A koronaherceg által vágyott 2000 milliárd dollár alá esett a vállalat értéke.

Tovább a cikkhez

Nagy árat fizetne Irán egy totális háborúért

Továbbra sem valószínű a totális háború kirobbanása az Egyesült Államok és Irán között, több más ok mellett azért sem, mert Irán egy ilyen konfliktus esetén hatalmas gazdasági árat fizetne - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában.

Tovább a cikkhez

Kerülik az iraki és az iráni légteret a Wizz Air gépei

Eddig egyetlen járatát sem kellett törölnie a Wizz Airnek a közel-keleti események miatt, azonban a Dubajba közlekedő járatai az iraki és az iráni légteret biztonsági okokból nem érintik – közölte a légitársaság.

Tovább a cikkhez

Néhány részvény nagyon elszállt az iráni hírekre

A befektetők körében kisebb aggodalmat okozott ma reggel az Irán felöl érkező újabb hírek, az ázsiai tőzsdéken, majd az európai részvénypiacokon is kisebb lejtmenet bontakozott ki. Van azonban egy szektor, ami kiemelkedően jól teljesít ma.

Tovább a cikkhez

Von der Leyen szerint le kell tenni a fegyvereket

A fegyverek használatának azonnal véget kell vetni, és vissza kell térni a megoldást kínáló politikai párbeszédhez - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Bizottság rendkívüli tanácskozása után szerda délelőtt.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a kialakult válság nemcsak a régiót érinti, hanem az egész világot. Az Európai Unió kapcsolatban áll a régió valamennyi szereplőjével annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a helyzet további romlása - húzta alá. (MTI)

További támadásokkal fenyegetőzik Irán

Teherán arcul csapta az Egyesült Államokat az amerikai katonák által használt iraki támaszpontok elleni szerda hajnali rakétacsapásokkal, de Irán nem érheti be ezzel a katonai akcióval - jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Az Egyesült Államok jelenléte az ajatollah szerint megrontja a térséget, háborút, megosztottságot és pusztítást okoz, ezért az Egyesült Államoknak távoznia kell a régióból - fogalmazott Hamenei az iráni televízióban közvetített beszédében néhány órával azt követően, hogy az iráni hadsereg rakétákkal támadta az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot és Erbílt. (MTI)

Ideges az olajpiac: elszállt az árfolyam, majd korrigált

Az iráni válaszcsapásoknak köszönhetően kezdetben 5 százalékkal emelkedett a kőolaj ára, majd az iráni külügyminiszter és Trump szokatlanul nyugodt nyilatkozata következtében visszakorrigáltak az árak. Kíváncsian várjuk Trump helyzetértékelését. Bár egyelőre zavartalan a világ olajellátása, azonban egyre nagyobb kockázati prémium kerülhet beépülésre az olaj árába.

Tovább a cikkhez

A magyar katonák jól vannak

 Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását. (MTI)

Fokozódhat az amerikai-iráni konfliktus, esnek a tőzsdék

Mérsékelt eséssel zárták a keddi kereskedést a tengerentúli tőzsdék, szerdán azonban ismét fokozódott a közel-keleti feszültség, miután Irán egy amerikai csapatok által használt iraki légibázis ellen hajtott végre rakétatámadást. Az ázsiai részvényindexek esnek szerdán, Európában eséssel indulhat a hét harmadik napja, a határidős DAX 78 pontos mínusza 0,6 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Tovább a cikkhez

Letámadhatják a bankokat Irán hackerei

Az amerikai bankok is veszélyben lehetnek az Iránnal való konfliktus miatt, hiszen a perzsa ország hackerei számára kézenfekvő célpontot kínálhatnak a pénzintézetek, ha az Egyesült Államok infrastruktúráját akarják megbénítani.

Tovább a cikkhez

Lezuhant az ukrán légitársaság egyik Boeing 737-es gépe Iránban - Az iráni légvédelem lőhette le?

Lezuhant az ukrán légitársaság egyik Boeing 737-es utasszállító gépe ma hajnalban Teherán repterénél nem sokkal a felszállás után, közel 170 utassal a fedélzeten - jelentette két iráni hírügynökség is. Az első sajtóértesülések arról szóltak, hogy technikai probléma okozta a tragédiát és nincs köze ahhoz, hogy Irán rakétákat lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt Ain al-Aszad iraki légitámaszpontra. Egy jordániai lap ugyanakkor azt írja, hogy az iráni légvédelem lőhette le a gépet. Ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Tovább a cikkhez

A Forradalmi Gárda szerint teljesen lerombolták az egyik amerikai bázist

Az iráni Forradalmi Gárda azt közölte szerdán, hogy hajnali rakétacsapásai "teljesen lerombolták" az amerikai erők által használt iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot.

Tovább a cikkhez

Irán rakétacsapást mért az amerikaiak két iraki támaszpontjára

Irán rakétákat lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt Ain al-Aszad iraki légitámaszpontra, megtorlásul amiért Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát, egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat és minden régióbeli szövetségeseit, hogy ne próbálják az iráni támadást megtorolni.

Tovább a cikkhez

Mindenki nyugodjon le: nem lesz harmadik világháború!

Napok óta hangos a média és a közösségi média attól, hogy az Egyesült Államok egy dróncsapásban megölte Kasszem Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda tábornokát és a Kudsz-erők parancsnokát. Rengeteg aggódó poszt, mém, bulvárhír és álhír kezdett el terjedni arról, hogy a vezérkari tiszt halála egyenes út a harmadik világháború felé, valójában viszont nem sok esély van arra, hogy globális konfliktus lesz az eredménye az újabb közel-keleti feszültségnek. Reális esély van viszont egy komoly, elhúzódó konfliktusra, amit Magyarországon is megérezhetünk, de nem kell atomtámadásoktól vagy az utcán menetelő katonáktól rettegnünk.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Getty Images

toyota
European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
coronavirus