children family shore
Gazdaság

Háromgyerekesek szja-mentessége - Mennyibe kerül Orbán Viktor új terve?

Portfolio
Azt szeretném, hogy a háromgyerekes családokra is ki tudjuk terjeszteni, amit idén bevezettünk a négygyermekesek esetében: ne fizessenek az anyák személyijövedelemadót egész életükben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a mai sajtótájékoztatóján. A kiterjesztésnek a családok és az állami költségvetés szempontjából is sokkal nagyobb a jelentősége, mint az idén életbe lépett, egyelőre csak a négygyerekes anyákra vonatkozó kedvezmény. És nem csak azért, mert háromgyerekes családból sokkal több van.

A KSH 2016-os mikrocenzusa szerint a négy vagy ennél több gyereket nevelő családok száma 38 ezer volt. Ezzel szemben a három gyereket nevelő családok száma 136 ezer, vagyis az szja-mentesség kibővítése 4-5-szörösére növelheti az érintett családok számát. Valójában azonban a fenti két számból csak közvetetten tudunk erre következtetni, hiszen a több gyereket vállaló nők egy része bizonyára már kisebb háztartásban él, ahogy a gyerekeik felnőttek. Vagyis egyrészt mindkét esetben valójában több anya érintett az szja-mentességben, mint ahány "jelenleg nagycsaládos" háztartást nyilvántart a statisztika. Másrészt viszont a KSH által megfigyelt nagycsaládok jelentős részénél az anyák nem aktív keresők, így ők nem szereznek szja-köteles jövedelmet. 

További fontos szempont, hogy a négy vagy több gyermeket vállaló nők még munkaképes korban is nagyon inaktívak a munkaerőpiacon, vagyis kevés szja-jövedelmet szereznek. (Főállású anyaság, háztartásbeli státusz, atipikus foglalkoztatási formák stb.) Így a családok számára kevés esetben okoz jelentős és tartós jövedelemnövekedést a nők szja-mentessége (és így kisebb az állami büdzsét érintő hatása is). Ezzel szemben a háromgyermekes nők aktívabbak, korábban térhetnek vissza a munkapiacra, akár teljes munkaidőben is, vagyis a jóléti és a költségvetési hatás is jelentősebb egy-egy anyára vetítve. Továbbszámolásra alkalmas adatokat egyelőre itt sem találtunk, de illusztratív jelleggel megjegyezzük, hogy az évezred elején a négygyermekes családok két keresőjének aktivitási rátája 33% körül lehetett, a háromgyerekes szülőké 68%.

Szintén növeli a hatásokat, hogy a háromgyerekes nők nem csak nagyobb arányban jelennek meg újra a munkapiacon, de több ideig is vannak ott jelen. Ennek oka, hogy a gyerekvállalás és nevelés időszaka rövidebb, illetve a munkába állás lehetősége is (valamivel) nagyobb.

A fenti három tényező (nagyobb érintett kör, több munkajövedelem, hosszabb ideig tartó érintettség) összességében azt sejteti, hogy az szja-mentesség háromgyerekesekre való kiterjesztése egy nagyságrenddel nagyobb összeget hagy a családoknál, vagyis a költségvetési igényre akár egy tízes szorzó is kerülhet a négygyerekes anyák támogatásához képest.

Ez - hangsúlyozottan csak nagyon durva első becsléssel - azt jelentheti, hogy a tavalyi konvergenciaprogram számából kiindulva 25 milliárd forintról jövőre akár 200-300 milliárd forintra is emelkedhet a sok gyereket vállaló nők állami támogatása.

European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
coronavirus