opel-gyár psa motorgyartas magyar jarmuipar
Gazdaság

Nagy dobás a szentgotthárdi Opel-gyártól: magyar motor kerül Opel, Peugeot és Citroen modellekbe

MTI
Portfolio
A szentgotthárdi Opel-gyárban új fejezetéhez érkezett a motorgyártás, megkezdődött ugyanis a PSA fejlesztésű három hengeres, benzines turbómotorok előállítása. Az ehhez szükséges, több mint 12 milliárd forintos beruházásra nagy szükség volt, hiszen az elmúlt években jelentős visszaesés következett be a hazai üzem termelésében.
A hazai járműipar legfontosabb kérdéseit vitatják meg a szakértők az április 7-én megrendezésre kerülő Járműipar 2020 konferencián. Legyen ott ön is!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, megkezdődött a szentgotthárdi Opel-gyárban a PSA fejlesztésű három hengeres, benzines turbómotorok előállítása.

A termelés egy 38 millió eurós - több mint 12 milliárd forintos - beruházásnak köszönhetően kezdték meg, ami azt is jelzi, hogy a francia tulajdonos hosszú távon számít a szentgotthárdi gyár dolgozóinak munkájára

– jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen. Az államtitkár kijelentette, szerény mértékben a magyar kormány is hozzájárult a beruházáshoz és a jövőben is támogatni kívánja a tulajdonos minden törekvését, amely további fejlesztésekre irányul.

Yann Vincent, a PSA Group alelnöke köszöntőjében kiemelte, az új PureTech háromhengeres turbó motorok sorozatgyártásának megkezdése fontos lépés a PSA cégcsoport életében, sokat várnak Szentgotthárdon készülő motoroktól, amelyeknek kategóriájukban piacvezető szerepet szánnak. A fejlesztéseknek azonban napjainkban a technológiai fejlődés és a hatékonyság növelése mellett a költségek csökkentését is szolgálniuk kell - mondta, majd hozzátette, hogy 700 euróval kívánják csökkenteni minden egyes PSA által gyártott jármű előállítási költségét. Elmondta azt is, hogy 2019-től költségcsökkentés miatt nem hoznak be kínai gyártású motorokat, bíznak az Opel-gyárakban végrehajtott fejlesztések sikerességében.

Kiemelte, hogy Szentgotthárdon komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a motorgyártás területén, az évi 350 ezer darabos gyártási kapacitás pedig azt jelenti, hogy terveik szerint a Rába-parti városban készült motorokat számos, a PSA által gyártottOpel, Peugeot és Citroen modellbe építik majd be.

Ismét bővülhet a motorgyártás Szentgotthárdon

A világban tapasztalható sokasodó kihívások már 2018-ban is kedvezőtlen hatással voltak az Opelre, a márka mintegy 1 millió autót értékesített globálisan, amely durván 7 százalékos visszaesést jelentett 2017-hez képest. Az eladások csökkenése egyben azt is jelentette, hogy kevesebb autómotorra volt szükség 2018-ban, ez pedig a szentgotthárdi motorgyár működésére is kedvezőtlen hatással volt.

MÍG 2016-BAN CSAKNEM 630 EZER MOTOR KÉSZÜLT EL AZ ÜZEMBEN, ADDIG A TERMELÉS 2018 VÉGÉRE 313 EZERRE CSÖKKENT.

A visszaesés éves viszonylatban is hatalmas volt, 2017-ben ugyanis még 486 ezer motort gyártottak Szentgotthárdon. Érdemes azt is elmondani, hogy a végleges 2019-es számok még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor az Opel idei eladásait látva aligha számíthatunk arra, hogy érdemben bővült a motorgyártás a hazai üzemben.

Ezért is kifejezetten jó hír, hogy az új turbómotoroknak, amelyek 100 és 130 lóerős kivitelben készülnek majd, fontos szerepet szánnak a PSA csoporton belül. Annak köszönhetően ugyanis, hogy több márkában megjelenhetnek majd az erőforrások, elérhetővé válhat a termelési kapacitás maximuma, az évi 350 ezer motor előállítása.

AZ ÚJ TERMÉK GYÁRTÁSA AZÉRT IS FONTOS, MERT NÉMETORSZÁGBAN ÉS LENGYELORSZÁGBAN JELENLEG ÁTSZERVEZÉSEK ZAJLANAK A PSA TULAJDONÁBAN LÉVŐ OPEL ÜZEMEKBEN, DE A JELEK SZERINT A SZENTGOTTHÁRDI GYÁRBAN ÚJABB LEÉPÍTÉSTŐL egyelőre NEM KELL TARTANI.

A vállalat dolgozói létszáma egyébként az elmúlt három év alatt kétszáz-kétszázötven fővel mostanra 1000 fő alá csökkent. A korábbi gyakorlatnak megfelelően zömében a kölcsönzött munkaerőtől váltak meg, saját szakembereiket igyekeztek megtartani.

Mindehhez sajnos muszáj azt is hozzátenni, hogy bár rövidtávon pozitív hír, hogy az új erőforrásoknak köszönhetően növekedhet a termelés volumene és sikerülhet megőrizni a munkahelyeket, viszont olyan termékek előállítása fog folyni, amelyek irántvárhatóanfolyamatosan csökkenhet a kereslet közép-és hosszút távon.

Nehéz időszakon ment át a szentgotthárdi Opel-gyár

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Opel Szentgotthárd Kft. által közzétett éves beszámolóból kiderült, a társaság árbevétele alig haladta meg a 119 millió eurót 2018-ban, amely mintegy 20 százalékos visszaesést jelentett év/év alapon.

A VÁLLALAT RÁADÁSUL MINTEGY 2,2 MILLIÓ EURÓS ÜZEMI EREDMÉNNYEL ZÁRTA 2018-AT, AMELY TÖBB MINT 87 SZÁZALÉKOS CSÖKKENÉST JELENTETT 2017-HEZ KÉPEST. EZ EGYBEN AZt IS JELENTETTE, HOGY AZ OPEL SZENTGOTTHÁRD KFT. ÜZEMI MARZSA ÖSSZEOMLOTT: A 2017-ES 11,9 SZÁZALÉKRÓL EGÉSZEN 1,9 SZÁZALÉKRA ZUHANT.

El kell mondani azt is, hogy az üzemi eredmény, illetve a profitabilitás tekintetében a vállalat alulmúlta a 2008-as pénzügyi világválság, valamint a 2011-es európai adósságválság utáni időszak gyenge teljesítményeit is.

A vállalat adózás előtti eredménye 2,2 millió euró volt 2018-ban, amely közel 88 százalékos csökkenést jelentett 2017-hez képest. Az adózott eredmény 1,9 millió euróra zsugorodott 2018-ban, amely több mint 89 százalékos csökkenést jelentett év/év alapon.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2