shopping01
Gazdaság

Megugrott az infláció

Portfolio
A novemberi 3,4%-ról az év végére 3,9%-ra ugorhatott az éves drágulás üteme Magyarországon - ez a piaci várakozások rajzolódik ki a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzéseiből. A holnap megjelenő decemberi inflációs adat ezzel a tavasszal már látott csúcsára érhet, de nem lép ki a jegybank 3%-os céljához tartozó ±1 százalékpontos toleranciasávjából.

A fogyasztói árindex év végi megugrásának oka elsősorban egy statisztikai hatás: 2018 végén az üzemanyag ára mérséklődött, emiatt az éves változás viszonyítási alapja alacsonyabb lett - mondja Regős Gábor, a Századvég vezető közgazdásza. A szakértő ugyanakkor azt is jelzi, hogy - bár az emelkedés oka az alapinflációs folyamatokat megragadni hivatott maginflációs mutatón kívüli jelenség - a maginfláció vélhetően továbbra is erőteljes maradt Magyarországon. Az erőteljes belső kereslet, a bérek növekedése és a gyenge forintárfolyam az infláció erősödésének irányába hat, azt a mérsékelt importált infláció csak kismértékben tudja lassítani. 

A 3,9%-os elemzői konszenzus a határán van a jegybank toleranciasávjának. Hogy nem lépett ki belőle, az is segíthette, hogy az élelmiszerek esetében némiképp enyhülhet az árnyomás, ahogyan a tartós fogyasztási cikkek esetében is, köszönhetően annak, hogy a forint novemberről decemberre némileg erőre kapott - mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza viszont arra számít, hogy az élelmiszerek területén nem enyhül az árnyomás, ezért ő 4,1%-os inflációra számít. Vagyis a holnapi adat egyik érdekes kérdése az lesz, hogy mennyire lesz erős az élelmiszerek drágulása (pl. sertéshús és feldolgozott hústermékek árának emelkedése a sertéspestis globális árfelhajtó hatása miatt), ezen múlhat, hogy az év végi inflációs szám a lélektani 4%-os határ melyik oldalán lesz. (A jegybank egyébként legutóbbi előrejelzésében éppen 4%-ra várta a decemberi pénzromlási ütemet.)

Az erős árnyomást jelzi, hogy az adószűrt maginflációs mutató a közgazdászok szerint 3,6% körül alakulhatott decemberben, és az idén sem csökken majd érdemben. Hogy pontosan hol tetőzik, azt erős bizonytalanság övezi. Ezt a mutatót a jegybank kiemelten figyeli, hiszen a legpontosabban ez jelzi az infláció alapvető trendjét.

Mindezek ellenére az elemzők nem aggódnak amiatt, hogy az infláció elszabadulna. Bár a fogyasztói árindex januárban és februárban a decemberihez hasonlóan magas maradhat és az első negyedév egyben az infláció 2020-as tetőzését is hozhatja, onnantól lassú csökkenő trend indulhat el - mondja Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza. Véleménye nagyjából egybeesik a piaci konszenzussal, hiszen összességében ez év végére 3,2%-os, 2021 decemberére pedig 3,3%-os inflációt várnak az elemzők. Vagyis a jegybank 3%-os inflációs célja hiteles a szakértők szemében.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
coronavirus