pork meat sertéshús
Gazdaság

Ezekért kellett mélyebben a zsebbe nyúlni – Íme 2019 drágulási toplistája

Portfolio
Ruházatot és az elektronikai cikkeket olcsóbban vásárolhatunk most, mint egy éve, de drágább lett egy sor élelmiszer és szolgáltatás – derül ki a KSH tavalyi fogyasztóiár-statisztikájából. A tankönyv ára 16%-kal csökkent, a sertéshúsé 24%-kal emelkedett egy év alatt.

Az élelmiszerek ára emelkedett leginkább 2019 során, a drágulási toplistán a sertéshús, illetve az ebből készült feldolgozott élelmiszerek sorakoznak. Az ok külső eredetű: a sertéspestis miatt óriási állományritkításba kezdett Kína, ami miatt világszerte drágul a hús. De nem csak erre vezethető vissza az élelmiszerek gyors áremelkedése: a gyümölcsök és a cukor árcéduláin is jóval magasabb értékek virítanak, mint egy éve. A gyümölcsök esetében a drágulást érdemes óvatosabban kezelni, hiszen nagyon volatilis árú termékekről van szó, amelyek 2019 első negyedében még olcsóbbak voltak az egy évvel korábbinál. A cukor ára nagyobb esés után kezdett tavaly emelkedni, ami elsősorban az európai szabályozott piac változásaira vezethető vissza. A termelési kvóták megszűnése ugyanis előbb túlkínálatot hozott, majd korrigált a piac.

Az inflációs adatról részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

Ahogy a fenti táblázatból látható, bizonyos szolgáltatások ára is szépen emelkedett tavaly. Ezt az erős belső fogyasztási kereslet, illetve az ingatlanárak és a bérek emelkedése magyarázza. A lakbért nem hagyhatta érintetlenül a lakásásárak száguldása, ebből fakad a 10% feletti áremelkedés.

Mint minden évben, most is találunk olyan termékeket, amelyek ára esett. A lista élén álló tankönyv bizonyára nem okoz meglepetést, hiszen a kormányzat évek óta szorítja lejjebb az árakat, illetve teszi ingyenessé az eszközök egy részét. Az áresési listán (szokás szerint) az elektronikai cikkek a túlreprezentáltak, jól mutatva, hogy a tartós fogyasztási cikkek körében évek óta defláció van. Érdemes megjegyezni, hogy az árstatisztika próbálja kiszűrni a minőségjavulás hatását, ezért például a televízió 10%-os árcsökkenése nem feltétlenül azt jelenti, hogy találunk ennyivel olcsóbb tévét ugyanabban a kategóriában.

Érdekesség a listán a bolti kávé, ami azt mutatja, hogy bár a világpiaci terményárak bő két évig tartó csökkenése tavaly véget ért, a polcokon még nem indult el a drágulás. Igaz, tartalék bőven lehet, hiszen a nyersanyag áresését nem követte le túl szorosan a kiskereskedelmi ár alakulása.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
coronavirus