zoldseg piac elelmiszer
Gazdaság

Ezért nem hiszed el, hogy alacsony az infláció Magyarországon

Portfolio
A hivatalos inflációnál jóval magasabb drágulási érzetünk részben abból fakadhat, hogy "mindennapi vásárlásaink" során valóban sokkal nagyobb áremelkedést tapasztalhatunk - mutattuk meg nemrégiben. Azóta véget ért a 2019-es év, így megnéztük, hogy vajon enyhült-e az ellentmondás. A rövid válasz: nem, sőt a boltokban lassan 8% felé kúszik a drágulás üteme.

A hétköznapokban többnyire a boltokban ért vásárlási élményeink alapján értékeljük, mekkora drágulással kell szembenéznie a családi büdzsének. És valóban: ha megnézzük, hogy a tipikus napi, heti bevásárlás számlája hogyan alakult, akkor érthetővé válik, hogy miért nyelik le sokan nehezen a 3% körüli inflációról szóló híreket - írtuk még a tél elején. Akkor a 3% körüli infláció mellett 7%-hoz közeli "étkezési árindexet" számoltunk.

Most megnéztük, hogyan alakult a kétféle mutató 2019 egészében. Ehhez újra kiszámoltuk, hogy a tipikus „étkezési számla” mennyivel emelkedett. A hús-, tej-, zöldség- és gyümölcsfélék, szeszes ital és dohány, valamint a házon kívüli étkezés árváltozásait vettük figyelembe azokkal a súlyokkal, amelyeket a KSH a fogyasztóiár-index számításához használ. Eszerint az egy évre visszatekintő „étkezési” árindex 7,6%-ra emelkedett. Ebben benne van a sertéshús 24%-os, a felvágottak 13%-os, a cukor 12%-os, a büféáruk 9%-os, drágulása, de tartalmazza a jóval átlag alatti ütemben dráguló baromfihúst (2%), a tejet (-1%) és az étolajat (-1%) is.

Vagyis az ellentmondás nem igazán enyhült. Miközben a hivatalos infláció 2,9%-ról 4%-ra emelkedett két hónap alatt, az "étkezési" árindex 6,8%-ról 7,6%-ra ugrott, vagyis maradt a közel kétszeres drágulási tempó.

A teljes fogyasztói árindex növekedésében az üzemanyagárak alakulása játssza a főszerepet, de természetesen hozzájárul az is, ami az étkezési drágulást okozza: a sertéshús, a zöldség, gyümölcs és cukor további áremelkedése.

Eközben vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyeknek az ára nem változik. A ruházkodás, az elektronikai és más tartós fogyasztási cikkek, valamint a rezsiköltségek együttesen sem drágultak a 2019-es év során. Ennek a termékkkörnek sem elhanyagolható a szerepe a háztartási fogyasztásban, hiszen sok nagy értékű árut tartalmaz: a KSH 18%-os súllyal veszi őket figyelembe.

Ha azt feltételezzük, hogy elsősorban a jelentős árváltozás hagy nyomot a bennünk, akkor egy másik magyarázatot is találhatunk a hivatalosnál magasabb inflációs érzetünkre. A napokban összeszedtük, milyen termékek szerepeltek a drágulási rangsor két végén. Azt találtuk, hogy míg a legnagyobb áresést produkáló 15 termék együttes súlya a háztartások fogyasztói kosarában 7,3%, addig a legnagyobb drágulóké közel kétszer ekkora, 13,2%. Vagyis valószínűleg sokkal kevesebbszer lepődhettünk kellemesen egy-egy termék áresésén, mint a váratlan drágulásán.

inflacio3

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
coronavirus