építőipar
Gazdaság

Fékezett az építőipar

Portfolio
Novemberben kissé visszafogta magát az építőipar: az előző hónaphoz képest 4,5%-kal csökkent a termelés volumene. Ennek (és a 2018 novemberi magas bázis) következtében az éves növekedés is "csak" 6,8%-os volt, ami 20 havi mélypontot jelent. Bár az év első felére jellemző óriási száguldás sokat szelídült, az ágazat növekvő trendje nem szakadt meg.

A 4,5%-os havi alapú visszaesésnek azért sem kell óriási jelentőséget tulajdonítani, mert a megelőző két hónapban összesen több mint 8%-os bővülést jelzett a KSH, vagyis a kis ágazatokra jellemző cikcakkos havi teljesítmény hosszabb távon nézve emelkedő trenddé simul.

Az építőipar kilátásait ezzel együtt is jobban mutatja a második fél évi kisebb lendület, mint a megelőző hónapok rakétasebessége. A rendelési mutatók ugyanis azt jelzik, hogy az ágazat túllehet a konjunktúra csúcsán. Szó sincs azonban olyan összeomlásról, mint amit 2016-ban, az uniós támogatások időleges eltűnésekor láthattunk: novemberben például a megkötött új szerződések volumene 24,7%-kal még nagyobb is volt, mint egy évvel korábban. Az épületek építésére kötött szerződéseké 9,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,5%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Novemberben útépítésekre és vasútfelújításra kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Ezzel együtt a sok kifutó projekt miatt a teljes rendelésállomány már a lassulást vetíti előre. Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 8,3%-kal elmaradt a 2018. november végitől, és ez egy ideje már így van.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 46,4%-kal nőtt, az egyéb építményeké 20,1%-kal csökkent. Ez (közvetve és bizonytalanul) arra utal, hogy miközben a magánberuházások továbbra is haladnak előre a konjunktúrával, az állami megrendeléseken már érződik az uniós támogatások elapadása miatt a kifulladás.  

Címlapkép: Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2