fenntarthatóság szélenergia
Gazdaság

így növeld a céged profitját: a körforgásos gazdaság új lehetőségei

Portfolio
Elkészült a körforgásos gazdaság hazai helyzetéről szóló kiadvány, amely a több mint egy éve alakult Körforgásos Gazdaság Platform által végzett felmérés eredményeit tartalmazza. A válaszadók szerint a körforgásos gazdaságra való áttérést leginkább segítő tényezők között az állami ösztönzőkön túl, a jó gyakorlatok megismerése is jelentős szerephez kell, hogy jusson.

A Körforgásos Gazdaság Platform a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szakmai vezetésével és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai támogatásával készített felmérést készített a gazdaság hazai potenciáljáról. A kutatás célja a legfontosabb kihívások azonosítása és a már megvalósult üzleti megoldások feltérképezése volt.

A hazai válaszadók 38%-a elvárásaiban kiadásként tekint a körforgásos gazdaságra való áttérésre, míg a nemzetközi tapasztalatok szerint, azoknak a vállalatoknak több, mint felénél, ahol már vannak körforgásos projektek, a profit növekedett.

Idén áprilisban rendezzük meg az első Sustainable World - A jövő vállalata konferenciánkat. A következő napokban érdemes lesz a Portfolio Konferencia oldalt böngészni mindazoknak, akiket érdekel, hogyan tudják a cégek a zöld projekteket finanszírozni; hogy miként változnak meg a befektetési lehetőségek a fenntarthatósági célok és a zöld befektetési termékek rohamosan növekvő súlya miatt; és hogy mitől válik igazán innovatívvá és fenntarthatóvá egy vállalat. Részletek hamarosan!

A felmérés rámutatott arra, hogy kiemelten fontos lenne annak megértése, hogy költségcsökkentés érhető el a körforgásos gazdasággal, hiszen az erőforráshatékonyság, a fel nem használt víz, energia és nyersanyag pénzügyi megtakarítást jelent.

„A felmérésből kiderült, hogy még sokat kell tenni azért, hogy a megfelelő anyagkörforgás biztosításával el tudjuk kerülni az értékes erőforrásaink pazarlását. A termelékenyebb és kevésbé erőforrás-igényes gazdaság felé történő elmozduláshoz az ökoinnovációba történő beruházásokra van szükség, ami a versenyképesség és a munkahelyteremtés terén egyaránt jelentős haszonnal járhat.” - mondta Márta Irén a BCSDH ügyvezető igazgatója.

Márta Irén
Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, igazgató
A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet igazgatójaként a magyar üzleti szektor szereplői közötti tudás-megosztáson és együttműködés erősítésén, valamint fenntartható
Tovább
A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet igazgatójaként a magyar üzleti szektor szereplői közötti tudás-megosztáson és együttműködés erősítésén, valamint fenntartható Tovább

A válaszadók szerint a körforgásos gazdaságra való áttérést leginkább segítő tényezők között az állami ösztönzőkön és a jogszabályi intézkedéseken túl a hazai körforgásos stratégia megalkotása, és a jó gyakorlatok megismerése is jelentős szerephez kell, hogy jusson.

A három legfontosabb téma, amivel a válaszadók szerint foglalkozni kellene:

  • a jó gyakorlatok megismerése (73%),
  • a fejlesztési (innovációs) lehetőségek (59%),
  • valamint a körforgásos gazdaság fogalmainak és céljainak ismerete (54%).

„A felmérés alátámasztotta annak a célnak a relevanciáját, amely a Körforgásos Gazdaság Platformot egy éve életre hívta: szükség van a tudásmegosztásra, innovációra, az üzleti megoldások megosztására és edukációra. A körforgásos gazdaság ma már visszafordíthatatlan, globális tendencia. Ugyanakkor továbbra is sokat kell tenni a teljes körforgás megvalósításáért és a versenyelőny kiaknázásáért.” – tette hozzá Márta Irén.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2