brexit0923
Gazdaság

Nem csillapodik a magyarok rohama, már 80 ezren biztosították be magukat a Brexit ellen

Decemberben ismét több mint négyezer magyar állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban – derül ki a csütörtökön megjelent friss adatokból. Ezzel már majdnem nyolcvanezren jelentették be, hogy a Brexit után is maradnának a szigetországban, ha hinni lehet a hivatalos statisztikának, akkor tízből kilenc magyar már másfél évvel a határidő előtt kérte a letelepedési engedélyt.

Még négyezer magyar fedte fel magát

A tavalyi év utolsó hónapjában 4100 magyar kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban – derül ki a brit belügyminisztérium (Home Office) csütörtökön megjelent adataiból. Ez kicsivel meghaladja a novemberi 3800-as számot, de nem számít kiemelkedőnek, a regisztráció tavaly áprilisi kezdete óta a negyedik legalacsonyabb havi adat.

A legtöbben a hivatalos regisztráció megnyitása után áprilisban, illetve szeptember-októberben regisztráltak, ősszel ugyanis az október végi határidő előtt felerősödtek a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos félelmek. Októberben rekordot döntött a regisztrációk száma, majdnem 18 ezren biztosították be magukat a brit kilépés utánra.

A decemberi adat nem csak magyar sajátosság, a többi kelet-közép-európai ország esetében is élénkült kicsit az előző hónaphoz képest. A legtöbben a lengyelek és a románok folyamodtak a brit belügyminisztériumhoz, a két országból egyaránt meghaladta a 20 ezret a kérelmek száma.

Már nyolcvanezer magyar maradna a szigetországban

A decemberi mintegy 4000 fővel együtt összesen már 79 400 magyar kért tartós letelepedési engedélyt a brit hatóságoktól, hogy a Brexit után is maradhassanak az országban. A lengyelek esetében ez a szám már meghaladta a félmilliót, míg a regisztrált románok száma 435 ezer felett volt az év végén.

Az abszolút számnál is fontosabb, hogy a hivatalosan a szigetországban élők hány százaléka kért már regisztrációt. A magyarok esetében ez nagyjából 90 százalék, hiszen a legfrissebb, 2019 júliusi statisztika szerint 88 ezer magyar élhet az Egyesült Királyságban. Ennél nagyobb arányt csak a bolgár és a román állampolgárok esetében mértek.

A bolgár állampolgárok esetében például a regisztrációk száma már meghaladta a hivatalosan az országban tartózkodók számát. Ezek az adatok pedig mind arra utalnak, hogy a hivatalos brit statisztika jelentősen alulbecsülhette az országban élő magyarok számát. A Portfolio évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy a valós szám két-háromszorosa is lehet akár a hivatalos 88 ezernek.

A regisztrációra egyébként jelen állás szerint 2021 júliusáig van lehetőség, arra pedig kicsi az esély, hogy miközben alig egy év alatt már 80 ezren regisztráltak, a következő másfél évben ez a szám 8000 alatt maradjon. A regisztrációk száma főleg akkor erősödhet fel, ha az év vége felé ismét erősödnek majd a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatos félelmek. Most ugyanis úgy tűnik, hogy Boris Johnson brit kormányfő kizárja az átmeneti időszak meghosszabbítását 2020 végétől, miközben az EU képviselői szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy az év végéig új kereskedelmi megállapodást kössenek az országgal. Vagyis ha valamelyik fél nem enged az álláspontjából, akkor ősszel megint terítékre kerülhet az az eshetőség, hogy a britek új kereskedelmi megállapodás nélkül „zuhannak ki” az Unióból.

Az utóbbi években egyébként részben éppen a Brexit miatt látszik egy elvándorlási tendencia az Egyesült Királyságból, illetve a korábbinál kevesebb új kelet-európai érkezik az országba. Ennek fényében pedig még kevésbé tűnik meggyőzőnek a hivatalos statisztika, ami viszonylag kevés kint élő magyart vesz számba. Azt már eddig is sejthettük, hogy a 90%-os kérelmezési arány mögött valójában a ténylegesen kint élők alulmérése áll. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Brexit körüli bizonytalanság és a növekvő idegenellenesség miatt sokan a távozás mellett döntenek, még inkább biztosra vehetjük, hogy valójában sokkal több magyar élt (és él) az Egyesült Királyságban, mint amit a statisztikák mutatnak.

A statisztikai ellentmondás feloldására két megoldás kínálkozik a közeljövőben:

  1. Egyrészt a Brexit miatti regisztrációk száma adhat pontosabb képet arról, hány magyar él jelenleg az országban.
  2. Másrészt valószínűleg az Egyesült Királyságban is 2021-ben tartanak majd friss népszámlálást, ahol a születési helyre és a nemzetiségre is rákérdeznek.
koronavírus vírus maszk
autóipar járműgyártás robot
koronavirus
Budapest duna lakások irodák
Bártfai-Mager Andrea
olaszország vírus koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus vírus maszk