Megvan az ÁKK új vezérigazgatója
Gazdaság

Ráharapott a piac az új magyar kötvényre

Portfolio
Az eredetileg tervezett 60 helyett 79 milliárd forint értékben adott el kötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy, hogy mindhárom futamidő esetében terv feletti volt az értékesítés. A leginkább figyelt új húszéves kötvényre is erős volt a kereslet, így kétmilliárddal több mint el, mint tervezték.

Öt-, tíz- és húszéves kötvényeket értékesített csütörtök délelőtt az ÁKK, a három papírból összesen 60 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, aminél végül lényegesen több fogyott el. Az ötéves kötvények esetében a 25 milliárdnyi kínálatra a befektetők 53,9 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be, így az ÁKK kényelmesen tudta 32 milliárdra emelni az elfogadott mennyiséget. Az aukción kialakult 1,2%-os átlaghozam minimálisan, 2 bázisponttal haladta meg a két héttel korábbit.

Tízéves kötvényből eredetileg 20 milliárd forint volt a megcélzott mennyiség, végül a 62,9 milliárdnyi érdeklődést látva az adósságkezelő 30 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget. A hozamban itt sem láttunk nagy változást, a 2,06 százalékos átlagos érték egyetlen bázisponttal volt alacsonyabb a legutóbbi értékesítés adatánál.

Az új húszéves kötvényt első ízben értékesítette ma az ÁKK, a jelenleg leghosszabb forintpapírból 15 milliárdnyi volt a felkínált mennyiség. Ez kedvező piaci fogadtatásra talált, 31,8 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot a befektetők, így végül 17 milliárdot el is fogadott az adósságkezelő. Az átlaghozam 3,01 százalék lett.A 20 éves papír a második aukciótól kerül majd be a referenciakötvények közé. 

Mostantól az új 2041-es lejáratú papírból a tervek szerint kéthavonta lesz aukció, az adósságkezelő finanszírozási terve alapján a legközelebbi kötvényaukción két hét múlva 3, 5 és 10 éves papírokra várnak ajánlatokat.

Az ÁKK január 1-jével bevezetett egy új hosszú államkötvény indexet HMAX néven, amely a 3 évnél hosszabb futamidejű államkötvényeket tartalmazza, így február elejétől a 20 éves államkötvényt is. Ez várakozásaink szerint növeli az indexkövető befektetők (pl. nyugdíjpénztárak) által támasztott hosszú futamidejű állampapírok iránti keresletet. Az adósságkezelő stratégiai céljaival összhangban a 20 éves kötvény hozzájárul a hosszú futamidejű intézményi befektetések még hatékonyabb kezeléséhez, valamint az adósság-portfolió átlagos hátralévő futamidejének hosszításában is nagy szerepet játszhat - olvasható az új kötvény kibocsátása kapcsán kiadott közleményben.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista