varga mihaly penzugyminiszter
Gazdaság

Varga Mihály: még háromszázezer embert be lehet vonni a magyar munkaerőpiacra

Portfolio
A kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül – mondta el Varga Mihály a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A pénzügyminiszter elárulta azt is, hogy óvatosan optimista várakozásai szerint, a tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak.

A Magyar Hírlap szombati számában nagy terjedelmű interjú jelent meg Varga Mihály pénzügyminiszterrel, aki többek között az alábbi fontos kijelentéseket tette:

 • Úgy látjuk, a világgazdaság három százalék körüli mértékben növekedni tud az idén, az azonban lehangoló, hogy az Európai Unió egésze csak 1,4 százalék körül. Vagyis a külső környezet összességében nem javunkra, hanem hátrányunkra fog változni a következő hónapokban. Ezzel együtt sem értünk egyet azonban az Európai Bizottsággal, amely 2,8 százalékos magyar GDP-növekedést jósol 2020-ra, ennél azért optimistábbak vagyunk, és az elmúlt három év is rendre bennünket igazolt.
 • Bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítunk, a négy százalék körüli GDP-növekedést reálisnak tartjuk 2020-ban.
 • Most, amikor Németországban nagy autóipari leépítéseket tapasztalunk, a német multinacionális vállalatok sokkal kisebb mértékben építenek le Közép-Európában, így hazánkban is. A kedvező költségszerkezet miatt a hozzáadott értéket tekintve ma ugyanazt a terméket jobban megéri Magyarországon gyártani, mint Németországban. Ami az idei év kilátá­sait illeti, egyelőre nincs ok arra, hogy az óvatos bizakodásból és a terveinkből visszavegyünk, persze az első három hónap után majd többet látunk az idei folyamatokról.
 • Az a célunk, hogy a következő években tovább bővítsük a foglalkoztatást, és még több munkahely jöjjön létre, lehetőség szerint a magas hozzáadott értéket előállító iparágakban. Úgy számolunk, hogy még háromszázezer embert be lehet vonni a magyar munkaerőpiacra.
 • Olyan intézkedéseket is tervezünk, amelyek a munkanélküliek, a közfoglalkoztatásban levők, a nők, az időskorúak és a fiatalok foglalkoztatását elősegítik és támogatják. Ennek előfeltétele, hogy a növekedés lendületét fenntartsuk, és ehhez további adócsökkentésre, adóegyszerűsítésre van szükség.
 • A vállalkozók adó- és adminisztratív terheit tovább akarjuk csökkenteni. Töretlenül nőnek a bérek a versenyszektorban, ezzel lépést kell tartani az állami intézményeknél is.
 • A háromgyermekes anyák szja-mentessége körülbelül százharminc milliárd forintba kerülne az államháztartásnak, míg a tizenötről kilenc százalékra csökkenő szja nyolcszáz milliárdnyi kiesést jelentene. Ezek nagyon komoly tételek, és egy felelős kormánynak alaposan és körültekintően mérlegelnie kell, hogy meddig tud nyújtózkodni a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül.
 • Egyszerre bevezetni a háromgyermekes édesanyák élethosszig tartó adómentességét és az egy számjegyű szja-t valószínűleg olyan ugrás lenne, ami az államháztartás korlátaiba ütközne, ha továbbra is tartani akarjuk a három százalék alatti hiányt, ami a kormány kőbe vésett célja.
 • Az a célunk, hogy a devizában fennálló államadósság további csökkenése érdekében a teljes lakossági állampapír-állomány érje el a tizenegyezer milliárd forintot, tehát duplázódjon meg a 2018. évihez képest. Most hétezer-ötszázmilliárd fölött tartunk. 
 • Az idén új, hosszabb futamidejű állampapírok is megjelennek majd a piacon, amelyekkel szeretnénk lekötni a lakossági többletjövedelem egy részét. Sokkal stabilabb az adósságkezelés, ha a hazai megtakarítók a hitelezők, ráadásul ők kapják a kamathozamokat is.
 • Tovább működik a CSOK, de lesz kiegészítés a fiatalok, az első lakásra várók irányába is. Nagyobb hangsúlyt szeretnénk tenni a lakásfelújítások támogatására, hiszen ötszázötvenezer üres lakás van Magyarországon, és ezek egy része, megfelelő támogatással, alkalmassá tehető az otthonteremtésre. Ezeken az intézkedéseken dolgozunk, ezek részleteiről várhatóan néhány hét múlva tudunk beszámolni.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter