német200117
Gazdaság

Hatalmas bajban Németország – Hogy másznak ki ebből?

Portfolio
Az Európai Unió legnagyobb tagállamai közül Németország demográfiai helyzete a legrosszabb jelenleg. A munkaképes korúak számának jelentős csökkenése pedig a következő időszakban már a gazdasági növekedésre is hatással lesz – vélik a Commerzbank elemzői. Az egyetlen megoldás a gazdaság versenyképességének növelése és a magánberuházások élénkítése lenne.

A német munkaképes korú népesség 2019-ben tetőzhetett, amikor 54 millió 15 és 64 év közötti élt az országban. Az ENSZ becslései szerint a következő harminc évben ez csökkenni fog, először gyorsan, aztán lassuló ütemben – olvasható a Commerzbank most megjelent elemzésében.

commerzbank200117egy

A folyamat oka, hogy az 1960-as években született népes generáció most megy nyugdíjba, miközben a hetvenes évek óta a termékenységi ráta 1,4, ami jelentősen elmarad a népességszám fenntartásához szükséges 2,1-es értéktől, vagyis a születések nem kompenzálják a nyugdíjkorhatárt elérőket.

A német bank elemzői hangsúlyozzák, hogy az EU öt legnépesebb állama közül Németországban a legnagyobb probléma a munkaképes korú lakosság számának csökkenése. A fenti ábrán az látszik, hogy Franciaországban ez a probléma sokkal kevésbé égető, miközben 2030-ig a német munkaerő átlagosan évi 0,9%-kal csökkenhet, Franciaországban ez az ütem mindössze 0,1 százalék lehet.

commerzbank200117kettő

A demográfiai helyzet romlása a gazdasági növekedésre is negatív hatással lehet a következő időszakban

 - emelik ki a Commerzbank elemzői.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis a munkaerő, a tőke és a termelékenység egyaránt támogatták a német gazdaság növekedését, ezek közül viszont az első tényező negatív lesz. Ez pedig azzal járhat, hogy a német gazdaság potenciális növekedése egy százalék alá eshet vissza a jelenlegi 2 százalék körüli ütemről.

commerzbank200117három

Az utóbbi években már azt figyelhettük meg, hogy Németország a bevándorlásban látja a megoldást a demográfiai problémák ellen. Ugyanakkor ez sem jelent csodaszert a gazdaság problémáira, a fenti modellben a bank elemzői évi 200 ezres nettó bevándorlással számoltak, ha ennél 100 ezerrel több lenne átlagosan a friss külföldi munkaerő, az csak 0,1 százalékponttal javítaná a növekedést. Ugyanakkor a Commerzbank szerint a következő évtizedekben nem lesz fenntartható a jelenlegi évi 400 ezer körüli nettó bevándorlás. Ez részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években a válság óta a közel-keleti bevándorlók mellett Kelet-Európából is jelentős munkaerő érkezett Németországba, ez viszont csökkenni fog, ahogy az érintett országok életszínvonala javul majd.

Önmagában a demográfiai helyzet romlása nem jelentene katasztrófát, a másik két tényező, a beruházások és a termelékenység még kompenzálhatnák ennek növekedési hatását. A beruházások várhatóan még évtizedekig gyengélkednek majd, amiben a jelenlegi nulla körüli hosszú kamatkörnyezet felelős, évek óta azt figyelhettük meg, hogy emiatt a német cégek is elhalasztják beruházásaikat. Közben a jegybankok végletekig feszítették a húrt, további monetáris lazítást már nehéz elképzelni.

A beruházások elmaradása pedig a gazdaság jövőbeli termelékenységi kilátásait is rontja, a cégek nem költenek eleget jelenleg kutatás-fejlesztésre, ami a következő évtizedek növekedését élénkíthetné. Ezért is részben az alacsony kamatok okolhatók, hiszen a jelenlegi környezetben a német cégek hajlamosak nem megtérülő, nem elég hatékony beruházásokat megvalósítani. Emellett az eladósodott vállalkozások az alacsony kamatteher mellett zombikként tovább élhetnek.

Persze azért lenne kiút: a Commerzbank elemzői szerint a jelenlegi kiváló alkalom a német politikusoknak arra, hogy ellensúlyozzák a negatív hatásokat, javítsák a gazdasági környezetet a vállalkozások számára. A német üzleti környezet a válság óta jelentősen romlott az európai versenytársakhoz képest, ezt a negatív trendet kellene megfordítani a német vezetésnek.

commerzbank200117négy

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
koronavírus coronavirus virus