Gazdaság

Idén újra átadták a Lámfalussy- és a Popovics-díjakat

Portfolio
Tegnap este átadták a Magyar Nemzeti Bank által alapított díjakat: a Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén kiemelkedő munkát nyújtó szakembereket díjazza a jegybank. A Lámfalussy-díjat idén Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezető közgazdásza, és Kormányzótanácsának tagja kapta, a Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át.

Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján az Euro „atyjának” nevét viselő díjat idén Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezető közgazdásza, és Kormányzótanácsának tagja kapta, mely pozíciókat 2019-ig töltötte be. Közgazdasági PhD fokozatát a Libre de Bruxelles Egyetemen (ULB) szerezte, 1978 és 1980 között az IMF közgazdásza volt, 1980-tól 1987-ig a közgazdaságtan professzora az ULB-n, majd 1987 és 1999 között a Générale de Banque és a Fortis Bank Vezető közgazdászaként dolgozott. 1999 és 2000 között a belga pénzügyminiszter kabinetfőnökeként aktív részese volt egy jelentős adóreformnak, illetve a bank- és biztosítási felügyelet megreformálásának. 2000-től a belga jegybank (BNB / NBB) ügyvezető testületének tagja volt.

Peter Praet számos magas szintű nemzetközi és európai bizottságban dolgozott. A BIS-ben a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (BCBS), a Fizetési és Elszámolási Rendszerek Bizottság (C PSS), és a Globális Pénzügyi Rendszer Bizottság (CGFS) tagjaként, az EU-ban pedig az Európai Bankhatóság tagjaként és az EKB Bankfelügyeleti Bizottságának (BSC) elnökeként.

A Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át. 2003-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát gazdaságpolitika és statisztika szakon, 2003 és 2007 között a Központi Statisztikai Hivatalnál dolgozott makrogazdasági elemzőként. 2007-től dolgozik a jegybankban, ahol az államháztartással és annak finanszírozásával foglalkozó elemzőként kezdte karrierjét. Mindvégig költségvetési ügyekkel foglalkozva 2013-tól főosztályvezetőként, 2014-től pedig igazgatóként látja el a feladatait. 2014 után szakterülete kiegészült a versenyképességi elemzésekkel is. Számos szakmai cikk szerzője, rendszeresen publikál az MNB szakkönyveiben, a Hitelintézeti Szemlében, a Közgazdasági Szemlében és más szakmai folyóiratokban.

A díjátadó gálaestet a mai napon az immáron hetedik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencia követi, aminek idei központi témája a tartós és fenntartható növekedés kérdése. A rendezvény keretében lehetőség nyílik a gazdasági élet nemzetközileg elismert szaktekintélyei, intézményi vezetői számára , hogy megvitassák Európa és Ázsia tartós felzárkózásának lehetőségeit és kihívásait.

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél