D_KOS20180914032
Gazdaság

Kétmillió magyar autósnak kell lépnie a következő 10 napban

Portfolio
MTI
Január végén 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mindig mintegy 2 milliót nem újítottak meg a magyar autósok, de nem érdemes ezt a hónap utolsó napjaira hagyni a nagy „tumultus” miatt – hangsúlyozta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója egy mai sajtótájékoztatón.

Az eseményen egyébként azt is elmondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, hogy tavaly év végéig 20%-kal nőtt az idei évre szóló elővételes e-matrica vásárlások száma, a befolyt 3 milliárd forintos bevétel pedig 26%-kal ugrott. Jelzése szerint a legnépszerűbbek az országos e-matricák voltak, amelyeknél mintegy 30 százalékkal 56 ezerre emelkedett az értékesítések száma. A megyei jogosultságokból mintegy 88 ezer kelt el az elővásárlási szezonban, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Bár Magyarországon a gyorsforgalmi úthálózat hossza folyamatosan növekedett az elmúlt években, az éves országos matricák ára nyolcadik éve, a megyei jogosultságok ára pedig a 2015. évi bevezetésük óta változatlan

- hangsúlyozta az ITM államtitkára. Azt is jelezte: mintegy 125 ezer darab e-matricát a D1 kategóriájú járművekre, azaz személyautókra, motorkerékpárokra váltották ki.   

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója többek között a bevezetőben jelzett információra hívta fel a figyelmet: 2020. január 31-én 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mindig mintegy 2 milliót nem újítottak meg. A NÚSZ vezérigazgatója szerint nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a 2020-as e-matrica megvásárlását, mert az utolsó napokban nagy lesz a "tumultus" érte, a fizetős útszakaszra jogosultság nélkül felhajtóknak pótdíjat kell fizetniük 60 perc türelmi idő mellett.

A NÚSZ vezérigazgatója elmondta, a mentességek megújításának határideje is 2020. január 31. Példaként említette, hogy a nagycsaládosok díjkedvezményét is eddig az időpontig kell megújítani, ezzel szemben a mozgáskorlátozottak díjkedvezménye egész addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törtölték őket.

Bartal Tamás kiemelte, hogy a NÚSZ weboldalán, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon érdemes az e-matricát megvenni, mert ezen a felületen kedvezményt is igénybe lehet venni, nem kell a szelvényt évekig megőrizni, és itt nem számolnak fel kényelmi díjat az online vásárlásért. Megjegyezte, hogy tavaly az autósok 600 millió forint kényelmi díjat fizettek magáncégeknek e-matrica vásárlásakor.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Balaton Sound safetyfirst
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus