D_KOS20200120008
Gazdaság

Matolcsy György: 2022-ben itt lesz az ideje megreformálni az eurót!

Portfolio
A Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben jó alkalmat kínál arra, hogy megreformáljuk az eurózónát, de ehhez egy párbeszédet kell kezdeni – mondta hétfőn Matolcsy György az MNB Lámfalussy Lectures konferenciáján. A jegybank elnöke szerint fontos, hogy ebben a párbeszédben az euróövezeten kívüli tagállamok véleménye is érvényesüljön.

A gazdasági felzárkózás útján a geopolitika, az új technológiák és az új pénzügyi rendszer jelentik a legnagyobb kihívásokat, emellett egy nagy megatrenddel érdemes foglalkozni, az pedig a klímaváltozás – mondta az MNB hétfői konferenciáján Matolcsy György.

A jegybank elnöke szerint Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van, azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8% volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát. Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73%-án állunk, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60% alá csökkenhet. A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.

Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformáljuk meg a valutaövezetet – emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben.

Elvileg minden tagállam vállalta a belépéskor, hogy bevezeti az eurót, de mi nem voltunk ott 1992-ben Maastrichtban, nem vettünk részt a kritériumok kidolgozásában

 - szögezte le Matolcsy.

A reformok szükségességével egyetértett Peter Praet is, aki a hétfői konferencián vette át a 2020-as Lámfalussy-díjat. Az EKB kormányzótanácsának egykori tagja azt emelte ki, hogy nincs sok időnk, sürgős változásokra van szükség. Szerinte az egyensúlytalanságok már az eurózóna első évtizedében megjelentek, talán túlságosan elhanyagolták ennek jeleit.

Praet szerint a jó hír, hogy az euró támogatottsága továbbra is erős, ez egy olyan alap, amire építkezhetünk. Ugyanakkor naponta meg kell küzdeni ezért a bizalomért, nem szabad azt gondolni, hogy az euró támogatottsága mindig erős lesz. Az Európai Központi Bank egykori kormányzója szerint a következő időszakban fontos lesz a lakossági elvárások kezelése a jegybank esetében, ma sokan azt gondolják, hogy az EKB többet tehetne a klímaváltozás vagy az igazságosabb vagyonelosztás érdekében. Fontos kezelni ezeket az elvárásokat, hogy ne alakuljon ki szakadék a valóság és az elvárások között.

A reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők, nem elég azt mondani, hogy majd egyszer véglegesítjük a bankuniót, határidőket kell mellé rendelni

 - mondta Peter Praet.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus