Gazdaság

Több kárt okoz a kapitalizmus egy friss felmérés szerint, mint amennyi hasznot hoz

MTI
Portfolio
Az emberek 56 százaléka, azaz többsége úgy véli: a kapitalizmus a jelenlegi formájában több kárt okoz, mint amennyire hasznos - derült ki az Edelman Trust Barometer nevű éves bizalmi felmérés eredményéből. Az amerikai globális kommunikációs cég újabb, 2020-as felmérését szokás szerint a ma kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt hozták nyilvánosságra.

Az Edelman Trust két évtizede minden évben felméri számos országban, hogy az emberek mennyire bíznak a legfontosabb intézményekben. Ez az első év, amikor arra koncentráltak, hogy az emberek miként látják a kapitalizmus magát. A felmérés készítői elmondták: azért erre a kérdésre koncentráltak ezúttal, mert a korábbi felmérések során érzékelték, hogy a megkérdezettek évről évre egyre nagyobb egyenlőtlenséget láttak társadalmukban, tehát felmerült, hogy érdekes volna megtudni a véleményüket a társadalmi rendszer egészéről.

David Bersoff vezető kutató azt mondta:

Az emberek mára megkérdőjelezik, hogy a kapitalista rendszer, amelyben élnek, egy szép jövő megteremtését szolgálja-e.

A felmérésbe 34 ezer embert vontak be 28 országból, olyan liberális demokráciáktól kezdve, mint az Egyesült Államok vagy Franciaország, az olyan más modell alapján működő országokig, mint Kína vagy Oroszország.

Az Edelman Trust 2000-ben azzal a céllal indította el felméréseit, hogy utánajárjon Francis Fukuyama politológus által kifejtett elmélet igazságának. Fukuyama a kommunista rezsimek összeomlása után arra a következtetésre jutott, hogy a kapitalista liberális demokrácia egyedül maradt a világban, a rivális ideológiák letűntek, a mindez a "történelem végét" jelenti. Ezt a konklúziót azóta sokan bírálták, és rámutattak több olyan jelenségre, amely ezt cáfolni látszik: Kína egyre növekvő befolyására, az autokrata vezetők szaporodására, a kereskedelmi protekcionizmusra, valamint  a 2007-2008-as globális pénzügyi válság után tapasztalt egyre súlyosabb társadalmi egyenlőtlenségre.

A felmérési eredményeket országokra lebontva kiderült, hogy

leginkább (75 százaléknyian) Thaiföldön nem bíznak az emberek a kapitalizmusban, aztán következik India 74 százalékkal, és meglehetősen közel van hozzájuk Franciaország is a maga 69 százalékával.

Ötven százalékosnál nagyobb volt a bizalmatlanok aránya több más ázsiai, európai, perzsa-öbölbeli, afrikai és latin-amerikai országban. Csak Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Hongkongban és Japánban nem értett egyet az emberek többsége azzal az állítással, hogy a kapitalizmus több kárt okoz, mint amennyire hasznos.

A kapitalizmust elutasítók érvként olyan ismert aggályokat hoztak fel, mint a technológiai fejlődés túl gyors üteme, a munkahelyek bizonytalansága, a média megbízhatatlansága, valamint hogy a nemzeti kormányok nincsenek a helyzet magaslatán, amikor az ország gondjait kell megoldani.

Mindazonáltal az ázsiai országokban az emberek átlagosan optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint más országokban a világban. A magasabban iskolázott emberek mindenütt derűlátóbbnak bizonyultak a felmérésben.

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus