észak koreai ballisztikus rakéta
Gazdaság

Az észak-koreai vezetés beintett Donald Trumpnak

MTI
Észak-Korea többé nem érzi kötelezve magát korábbi vállalásaira, így a nukleáris- és rakétatesztek felfüggesztésére, mert az Egyesült Államok nem tartotta be a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről szóló tárgyalások újraindítására vonatkozó tavaly év végi határidőt - közölte kedden Ju Jong Csol, az észak-koreai ENSZ-küldöttség egyik magas rangú diplomatája Genfben. Kijelentette: Észak-Korea ezért új lehetőségek után fog nézni. A diplomata ugyanakkor nem pontosította, mit ért ezen.

"Miután világossá vált, hogy az Egyesült Államok változatlanul akadályozni akarja Észak-Korea fejlődését, és féken akarja tartani politikai rendszerét, nem látjuk többé okát annak, hogy egyoldalúan tartsuk magunkat kötelezettségvállalásokhoz, amelyeket a másik fél nem tart tiszteletben" - hangoztatta Ju Jong Csol a genfi leszerelési értekezleten.

Mint mondta, országa az utóbbi két évben leállította a kísérleti atomrobbantásokat és az interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott teszteket bizalomépítő gesztusként az Egyesült Államok irányában. Az észak-koreai diplomata ugyanakkor azt vetette a washingtoni vezetés szemére, hogy válaszul több tucat közös hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Koreával, és ismételten szankciókkal sújtotta Phenjant.

Ju Jong Csol szerint Washington "a legbrutálisabb és legembertelenebb szankciókat alkalmazza Észak-Koreával szemben. "Ha az Egyesült Államok kitart Észak-Koreával szembeni ellenséges politikája mellett, a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése sosem fog bekövetkezni" - mondta.

"Észak-Korea lehet, hogy rá lesz kényszerítve, hogy új utat járjon, amennyiben az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni egyoldalú követeléseit, és kitart a büntetőintézkedések kiszabása mellett" - fűzte hozzá.

Robert Wood, az Egyesült Államok genfi szervezetéhez akkreditált nagykövete aggodalmát fejezte ki az észak-koreai diplomata kijelentései miatt. Hangsúlyozta: Washington reméli, hogy a phenjani vezetés visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó január elején közölte, hogy Washington felvette a kapcsolatot Észak-Koreával, és sürgette a tavaly októberben megszakadt stockholmi tárgyalások újraindítását.

Az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről szóló tárgyalások zsákutcába jutottak, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök 2019 februárjában Hanoiban tartott második csúcstalálkozóján a két vezető nem tudott megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről.

Címlapkép: Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus