koronavírus
Gazdaság

Már az Egyesült Államokba is elért a kínai koronavírus

Portfolio
A kiszivárgott hírek szerint az USA-ban is felütötte a fejét a kínai koronavírus, amelyet később a járványügyi hivatal is megerősített.

Az Egyesült Államokban hamarosan bejelenthetik az első esetet, aki a kínai koronavírussal fertőződött meg, jelentette a CNN egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A The New York Times szerint a washingtoni fertőzött Kínából tért haza az USA-ba, és abban a régióban volt, ahol a vírus terjedni kezdett. A fertőzött a múlt héten került kórházba tüdőgyulladással.

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ később megerősítette, hogy az USA-ban regisztrálták az első koronavírussal fertőződött beteget, aki korábban a kínai Vuhanban járt. Az esetet Seattle-ben diagnosztizálták. A jelentések szerint a beteg állapota kielégítő és megfigyelés alatt tartják.

Az amerikai tőzsdeindexek lejjebb kerültek, miután kiderült, hogy az USA-ban is megjelent a vírus. Az esés azonban mérsékelt, 0,2-0,3%-os volt.

Kereskedés DOW indexszel az Alfa Traderen! Start

Tegnap az is kiderült, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre terjed. A dél-kínai Kuangtung tartományban két olyan megbetegedés is történt, amelyben emberről emberre terjedt a fertőzés.

Dél-Korea hétfőn jelentette az első megbetegedést. A beteg egy 35 éves vuhani nő, akinél egy nappal azután mutatták ki a 2019-nCoV vírust, hogy megérkezett a Szöul melletti Incshon repülőtérre. A vírus Japánban és Thaiföldön is megjelent, kedden reggel a hatóságok bejelentették, hogy Ausztráliában is megjelent a vírus.

Féltucanyi ázsiai ország és az Egyesült Államok három repülőterén kezdte meg a Kína középső részéről érkező utasok ellenőrzését.

A koronavírusok okozta betegségek skálája igen széles, a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig (SARS, súlyos akut légzőszervi szindróma) terjed. A SARS először Dél-Kínában fertőzött 2002 végén, és több mint kéttucat országra átterjedt. A vírus világszerte 8096 embert fertőzött meg, és 774 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Arnaud Fontanet, a párizsi Pasteur Intézet járványügyi osztályának vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy ez a "hetedik olyan koronavírus, amely képes az embernél klinikai tüneteket okozni". A fertőzés eredete feltehetően a 11 milliós Vuhan január 1-én bezárt egyik piaca. "Feltételezik, hogy a fertőzés forrását az ezen a piacon eladott állatok jelentik, innen terjedt át emberre".

Fontanet professzor szerint az új koronavírus és a SARS között 80 százaléknyi hasonlóság van, és mindkét betegség légzőszervi panaszokkal jár.   

Kína "gyorsan azonosította és megosztotta a világgal az új koronavírus genetikai állományának szekvenciáját" - mondta el Adam Kamrad-Scott, a Syndey-i Egyetem tanára.

A WHO hétfőn úgy döntött, rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

Címlapkép: David McNew/Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
balatonshutter