árvíz hurrikán katasztrófa
Gazdaság

Nem dobnak mentőövet a jegybankok, ha beüt a klímakatasztrófa

Portfolio
Nem menthetik meg a jegybankok a világot a klímaváltozás negatív hatásaitól – írja frissen publikált könyvében a jegybankok jegybankjaként is emlegetett Bank for International Settlements (BIS). A nemzetközi intézmény úgy véli, hogy a kormányokat és a pénzügyi szabályozókat terheli a felelősség súlya.

A Zöld hattyú („Green Swan”) néven megjelenő írásban a BIS a klímaváltozás pénzügyi rendszerre gyakorolt negatív hatásairól is értekezik. Miközben az elmúlt 40 évben megnégyszereződött az extrém környezeti katasztrófák száma, az események által okozott anyagi károk alig 44%-át biztosították az Egyesült Államokban. Ázsiában ez a szám alig 8%, míg Afrikában 3% - írja a tanulmányt szemlézve a Reuters.

Luiz Awazu Pereira Da Silva, a tanulmány egyik szerzője azt is elmondta a hírügynökségnek, hogy a következő „rendszerszintű pénzügyi válságot” is okozhatja a klímaváltozás. Hozzátette: „a jegybankok nem fogják megmenteni a világot,” pedig sokan arra számítanak, hogy extrém válság esetén ezek az intézmények majd közbelépnek és „utolsó mentsvárként” szolgálnak.

François Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke azt is javasolja, hogy a bankok jelenlegi előrejelzési modelljeibe be kell tenni a klímaváltozást, hiszen a környezeti események hatásait nem veszi figyelembe a jelenlegi takarékképzési rendszer, így nem megfelelően felkészültek a pénzintézetek egy komolyabb természeti katasztrófára.

„A klímaváltozás stagflációs kínálati sokkokat okozhat, amit a monetáris politika nem fog tudni visszafordítani” – áll a BIS könyvében. A jegybanki szereplők inkább nemzetközi koordinációt és a megfelelő politikai döntések meghozatalát sürgetik.

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus