gyári dolgozó heggeszt factory worker
Gazdaság

Hiába a gyors növekedés, sok megye nem tud felzárkózni

Portfolio
Budapest egy főre jutó GDP-je továbbra is több mint kétszerese az országos átlagnak, azonban a főváros gazdasági ereje csökken. Az elmúlt éveket jellemző gyors gazdasági növekedésre minden megye rá tudott kapcsolódni, azonban a legfejletlenebbek esetében ez nem volt elég a felzárkózáshoz.

Budapest, Győr és Fejér az élen

Budapest továbbra is több mint kétszer olyan fejlett, mint az országos átlag, habár az elmúlt években kisebb-nagyobb megszakításokkal, de veszített erejéből. A KSH adatai szerint a főváros egy főre jutó GDP-je az országos átlag 203,6%-a volt 2018-ban, ami alacsonyabb az egy évvel korábbi 205,9%-nál, vagyis úgy látszik, hogy Budapest 2010 óta alapvetően veszít súlyából.

A közel 8,9 millió forintos egy főre jutó GDP még így is messze meghaladja a második helyen álló Győr-Moson-Sopron megye 5,3 millió forintját. A harmadik helyen álló Fejér megyében már „csak” 4,4 millió, a dobogóról leszoruló Komárom-Esztergomban pedig 4,35 millió forint az egy főre jutó GDP.

Nógrád a sereghajtó, Bács-Kiskun erősödik

A leggyengébben teljesítő négy megye (Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok) évek óta nem, vagy csak nagyon lassan tud felzárkózni az ország többi régiójához. Ez nem azt jelenti, hogy ne profitálnának a GDP-növekedésből, hiszen ezekben a megyékben is érdemben bővül a gazdaság, viszont nem tudnak gyorsabban nőni, mint az országos átlag, amire szükség lenne a felzárkózáshoz.

A legrosszabb gazdasági teljesítményű magyar megye, Nógrád egy főre jutó GDP-je hosszú évek óta nem tudja elérni az országos átlag 45%-át sem; Szabolcs-Szatmár-Bereg 55, Békés 60, Jász-Nagykun-Szolnok pedig 65% körül ingadozik.

Ha a hosszabb távú trendeket vizsgáljuk, akkor tíz év alatt érdemi felzárkózást tudott elérni Bács-Kiskun megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Előbbi 8, utóbbi 4 helyet ugrott előre a megyei rangsorban, ezzel Bács-Kiskun a 6. legfejlettebb megye lett, Borsod-Abaúj-Zemplén pedig a 12. Láthatjuk tehát, hogy BAZ megye kifejezetten kedvezőtlen helyről indult a válság időszakában.

Bács-Kiskun megye felzárkózásában a legfontosabb katalizátor a kecskeméti Mercedes-gyár felépülése és a termelésének felpörgetése, valamint az autóiparhoz kapcsolódó beszállítói hálózat kiépülése volt. Érdemes megemlíteni az iparvállalatok közül a Knorr-Bremsét, és azt se felejtsük el, hogy itt van az útépítésre szakosodott, hatalmas tempóban növekvő Duna Aszfalt székhelye. BAZ megyében egyetlen nagy gyárat nem érdemes kiemelni, de a Mol Petrolkémia, a BorsodChem, a Bosch, és a Jabil is nagy hozzáadott értékkel bírt a megye fejlődésében.

A nagy vesztes Csongrád volt, amely tíz év alatt 5 helyet veszítve a 13. lett, illetve Hajdú-Bihar könyvelhetett még el nagyobb visszaesést, amely 3 hellyel került hátrébb, így a 14. pozíciót foglalhatja el.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
koronavírus coronavirus virus