Gazdaság

Tízéves mélypontra süllyedt a dél-koreai GDP-növekedés

MTI
Tízéves mélypontra, 2 százalékra süllyedt Dél-Korea hazai össztermékének (GDP) növekedése tavaly az export gyengébb teljesítménye miatt, jóllehet október-decemberben több mint két éves csúcsra gyorsult a negyedéves összevetésű ütem a robusztus kormányzati kiadásoknak köszönhetően.

A dél-koreai jegybank szerdán közzétett adatai szerint október-decemberben szezonális kiigazítással számolva 1,2 százalékkal növekedett a gazdaság az előző negyedévhez viszonyítva. Ez 2017 harmadik negyedéve óta a legerősebb ütem, ami alapvetően a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek volt köszönhető. A Reuters által megkérdezett elemzők jóval gyengébb értékre, 0,8 százalékra számítottak a harmadik negyedévben mért 0,4 százalékos növekedés után.

Az előző év azonos időszakához képest 2,2 százalékkal gyarapodott a GDP a tavalyi utolsó negyedévben, meghaladta az első negyedévi 1,7, illetve a következő két negyedévben mért 2,0-2,0 százalékos növekedést.

A dél-koreai kormány a harmadik negyedévhez képest 2,6 százalékkal növelte kiadásait, a háztartások fogyasztása pedig 0,7 százalékkal nőtt, de az export 0,1 százalékkal csökkent, míg az import stagnált tavaly október-decemberben.

Éves összehasonlításban a kormányzati kiadások 2009 óta a legnagyobb mértékben, 6,5 százalékkal, a háztartások fogyasztása pedig 1,9 százalékkal emelkedett tavaly. Az export bővülésének üteme a 2018-ban mért 3,5 százalékról 1,5 százalékra mérséklődött tavaly. Az import értéke tavaly 0,6 százalékkal csökkent, míg 2018-ban 0,8 százalékkal nőtt.

A GDP-növekedés tavalyi 2 százalékos üteméből 1,5 százalékpontot jelentett, hogy a kormányzat erőteljesen növelte kiadásait. Az export gyenge teljesítménye mellett az építőipari termelés csökkenése és az állóeszköz-beruházások nyomottsága fogta vissza a negyedik legnagyobb ázsiai gazdaság teljesítményét.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a félvezetők iránti kereslet nyomottsága egyaránt kedvezőtlenül hatott az exportvezérelt dél-koreai gazdaságra, amelynek legfőbb exporttermékei közé tartoznak a memória áramkörök, petrolkémiai termékek, autók, hajók, gépek, okostelefonok és sík képernyők.

koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kordás lászló_mti_bruzák noémi